Slovenija
27 ogledov

Razlogov za predčasne volitve vedno več

virant saÅ¡a despot t Žurnal24 main
Pobudniki akcije Gremo na volitve so v 10 dneh zbrali 16.500 podpisov. Predčasne volitve se jim zdijo edina možnost.

Eden od ustanoviteljev spletne strani Dovolj je bilo, gremo na volitve Gregor Virant je poudaril, da je vedno več razlogov za predčasne volitve. Do predčasnih volitev bi lahko prišli, če bi premier šel v parlament po zaupnico brez vezanja na kakršenkoli zakon. Težko pa je prisiliti vlado in politično elito, da pristane na volitve, meni Virant.

Politični sistem pri nas ne deluje oziroma deluje počasi, meni Žiga Turk. "Nimamo delujoče pravne države, izgrajenega tržnega gospodarstva in pravila konkurence, socialna država pa korenini v drugih časih," še dodaja Turk.

Janez Šušteršič je o pomislekih, da z akcijo pomagajo na oblast opoziciji ter da volitve zaradi pomanjkanja alternative niso smiselne, dejal, da je veliko ljudi za predčasne volitve, tako predsednik države kot tudi nekatere koalicijske stranke. Poleg tega so po njegovih besedah alternative jasne. Čas je namreč, da stranke gredo na volitve z zelo konkretnimi rešitvami.

Predstavili vsebinske zahteve

Pobudniki akcije so na novinarski konferenci izrazili tudi vsebinske zahteve in pričakovanja do političnih strank in bodoče vlade. Virant je sprva poudaril, da bi morala vlada na začetku mandata narediti in objaviti strateški načrt, z opredeljenimi prioritetnimi cilji in kdo je zanje odgovoren, z roki in z merljivimi kazalci uspešnosti.

Nato je izpostavil potrebo po dialogu in sodelovanju vlade s socialnimi partnerji, civilno družbo in opozicijo. Kot tretjo stvar je poudaril nujnost enostavnejšega institucionalnega sistema, kjer je poudaril, da so vsi pobudniki za to, da ukinejo DS. Virant je kot ključni dejavnik uspeha omenil tudi učinkovit javni sektor in izkoristek vseh kadrovskih potencialov, ne pa da vsaka vlada na novo kadruje po sistemu "naši vaši".

Šušteršič je med rešitvami za prilagodljiv socialni sistem poudaril, da mora država podpreti tiste, ki se samozaposlijo, in tista podjetja, ki so uspešna na trgu s prodajo proizvodov z visoko dodano vrednostjo. Poleg tega pa je po njegovem prepričanju nujen umik države iz gospodarstva in družbe.

Za privatizacijo bank

Pezdir je med svojimi pričakovanji izpostavil privatizacijo obeh državnih bank. Ob tem je po njegovem mnenju nujna potreba po spremembi miselnosti, da so davki instrument prerazdeljevanja in zagotavljanja socialne države v to, da je davčni sistem instrument razvoja. Kot zadnje pa je poudaril, da mora nastati ekonomska ustava, ki bi dala pravila, kako se ekonomska politika vodi in kje so njene omejitve.

Spletno stran z naslovom Dovolj je bilo, gremo na volitve (gremonavolitve.si) so ustanovili Gregor Virant, Matej Lahovnik, Marko Pavliha, Rado Pezdir, Janez Šušteršič in Žiga Turk. O tem, da bi skupaj šli na volitve, pa se niso dogovorili.

Komentarjev 6
  • Kritična 10:41 23.junij 2011.

    Zopet si nekdo nabira politične točke ob obljubljanju Indije Koromandije In zopet se bo zgodilo to, kar že poznamo: med in mleko za "veljake", črn kruh in vodo za bedake. Aja...pa vsi smo pametni, ko gre za ugotavljanje stanja in ...prikaži več postavljanja rešitev le-tega. Vendar rešitev, ki bi funkcionirale v praksi, ni sposoben (trenutno) izvesti nihče, še najmanj pa SDS-ovci, ki so v času izobilj spravili državo na kant z zakoni, ki jih dolgoročno državni proračun ni vzdržal. In bojte se totalitarne države, ker le-ti, ki najbolj pljuvajo po bivšem sistemu, imajo v osnovi še hujše prijeme, vendar z balzmamom v rokah, ki "SLovenceljnem" daje občutek drugačnosti. Ej, kakšna farsa.......

  • starr 06:39 23.junij 2011.

    če nisi pravi mož si neznaš naliti čistega vina

  • starr 06:36 23.junij 2011.

    se strinjam