Slovenija
18 ogledov

Razrez kulturnega kolača

Simfonični orkester Glasbene šole Krško je bil prejšnjo soboto organizator revij Žurnal24 main
Kakovost in strokovna podkovanost amaterskih kulturnih društev pri rezanju proračunskega kolača nista dovolj upoštevani, meni ravnatelj Drago Gradišek iz Krškega.
Občina bo za sofinanciranje programov na področju kulture letos namenila sto tisoč evrov. S tem bo omogočila 50 programov in 22 prireditev, v znesku pa so zajeta tudi sredstva za opremo društev.

 

Vrhunske glasbene skupine

Premalo cenjene. Med tista društva oziroma skupine, ki so opazne v državi in zunaj nje, Gradišek uvršča Pihalni orkester Videm, Big Band Krško, Moški pevski zbor Brestanica, Folklorno skupino DKD Senovo, Gledališko skupino DKD Senovo ter Simfonični orkester Glasbene šole Krško. "Ko bo v Velenju ustanovljena akademija za glasbo in v Krškem oddelek akademija za jazz, imamo mi na razpolago že vse ustrezne kadre," se pohvali Gradišek.

Profesor Drago Gradišek, ravnatelj glasbene šole, glasbenik in dirigent simfoničnega orkestra, se ne strinja z materialnim vrednotenjem amaterskih društev v občini. "Ne izhajam iz tega, da druga društva dobijo preveč, temveč gre za razmerja glede kakovosti in stroke," pravi Gradišek, ki je prepričan, da bi morale biti kakovostne skupine in predvsem veliki glasbeni sestavi vključeni direktno v proračun.

Nepravična delitev
Po Gradiškovem mnenju je nedopustno, da se po enakih merilih vrednoti simfonični orkester, v katerem igrajo glasbeniki z najmanj šestletnim predhodnim izobraževanjem do tistih s 16-letnim, in vaški zbor, ki zapoje nekajkrat na leto. "Upoštevati je treba, da ne more sodelovati v kakovostni instrumentalni zasedbi nekdo, ki nima vsaj osnovne glasbene izobrazbe, enako velja za mentorja, ki mora imeti vsaj visoko," je nazoren Gradišek. "Vlagati je treba v kadre in mi to počnemo že dobrih 30 let. Rezultati so vidni, niso pa pravilno ovrednoteni," še dodaja.

Kljub pripombam somišljenikov o nepravični razdelitvi sredstev se stroke še vedno ne upošteva dovolj. "Boljša društva so premalo ovrednotena. Člani komisije najbrž ne spremljajo realizacije, stroka in status društev, ki izstopajo iz povprečja drugih društev, nista dovolj upoštevana," očitke niza Gradišek. 

 

5500

 evrov občinskih sredstev bo letos za svojo dejavnost prejel Simfonični orkester Glasbene šole Krško.

Občina odgovarja na očitke
"Delitev sredstev za družbene dejavnosti poteka v skladu z zakonom in na podlagi javnega razpisa," odgovarja Jadranka Gabrič z Občine Krško. Dodaja, da je pravilnik o vrednotenju programov za kulturo in šport, ki je doživel že več sprememb, sprejel občinski svet. "Vse poteka po pravilih, programi se točkujejo, težko pa je doseči, da bi bili vsi zadovoljni," še pojasnjuje Gabričeva. Navaja, da se je na letošnjo razdelitev sredstev pritožil le Big Band Krško, a je bila njihova pritožba zavrnjena.   

"Odbor za družbene dejavnosti bo v maju analiziral letošnjo razdelitev sredstev in razpravljal o morebitnih spremembah pravilnika,"
pravi Gabričeva. "Direktno financiranje posameznih kulturnih skupin iz proračuna pa je nezakonito," dodaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.