Slovenija
44 ogledov

Rešil je spečo lepotico

Marko Marin je poznan po svojih dolgoletnih prizadevanjih za obnovo in oživitev Žurnal24 main
Marko Marin. Že pol stoletja se posveča mirnski graščini, ki jo ima v najemu.

Marko Marin, častni občan Občine Trebnje, častni krajan Krajevne skupnosti Mirna in prejemnik naziva zaslužni profesor Univerze v Ljubljani leta 2007, v teh dneh praznuje svoj 80. rojstni dan. V Mirnski dolini je znan predvsem kot zanesenjak, ki je v prvi vrsti zaslužen za to, da je grad Mirna danes že v veliki meri podoben tistemu izpred druge svetovne vojne.

Za rojstni dan. Dobrodelna prireditev. Krajevna skupnost Mirna jo v čast Marku Marinu pripravlja danes ob 19. uri v športni dvorani pri Osnovni šoli Mirna. Hkrati bodo zbirali sredstva za obnovo gradu Speča lepotica.

Posveča se ji že 50 let
Mirnski grad, znan pod imenom Speča lepotica, je prevzel v najem pred skoraj pol stoletja, uporabno pravico pa je dobil za 99 let. “Zgodilo se je, da je grad postal žrtev vojaških spopadov v Mirnski dolini, požar ga je spremenil v prah in pepel. Nekje v globoki zavesti ljudi pa je tlelo upanje, da morda na dnu groblje, v katero se je graščina sčasoma spremenila, vendarle še čaka na koga, ki jo bo izkopal iz globin nasutega pepela, požganine in ruševin,” razloži Marin zgodbo o tem, od kod gradu ime in kaj metafora pomeni.

Cenjen doma in v tujini
Marin je s svojim znanstvenim in umetniškim delom zaznamoval tako svojo domovino kot širši evropski prostor. V svoji poklicni karieri je imel možnost, da ostane v tujini kot cenjen strokovnjak, a je sledil klicu domovine. Kot diplomirani umetnostni zgodovinar in gledališki režiser je na akademiji za gledališče, radio, film in televizijo predaval tudi še po svoji uradni upokojitvi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.