Avto
167 ogledov

Kako evropski šef Renaulta gleda na prihodnost Revoza?

Revoz Gregor Prebil
Prodaja twinga je v prvi tretjini leta 2016 v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2015 padla za petino. Kaj to pomeni za prihodnost mstnega vozila in tovarne Revoz, kjer twinga izdelujejo, smo se na avtosalonu v Parizu pogovarjali z evropskim šefom Renaulta Jean-Christophejem Kuglerjem, ki je eden tistih, ki pri Renaultu odločajo skoraj o vsem.

Jean-Christoph Kugler je potrdil, da prodaja ni bleščeča, a so pri Renaultu vseeno zadovoljni s prodajo twinga v letošnjem letu. "Dobra novica je, da se je prodaja twinga okrepila. Padca ni, zdaj beležimo ustaljeno prodajo, zaradi česar smo na novo zaposlili 100 ljudi," nam je na pariškem avtomobilskem salonu zaupal Kugler, ki dodaja, da bi bil prav vsak zadovoljen, če bi lahko prodal še enkrat več vozil.

Odločitev o pogonu zadaj prava

Pri francoskem proizvajalcu se zavedajo, da je twingo karakterno in tehnološko tako drugačen avtomobil od konkurentov, da velja za posebneža. To so v partnerstvu z Daimlerjem, na osnovi twinga se v Revozu izdeluje tudi štirisedežni smart forfour, tudi želeli. "Še vedno menimo, da je bila prava odločitev, da smo se odločili in mu namenili zadnji pogon, ter motor zadaj. Twingo je s tem drugačen, v mestih je veliko okretnejši, bolj dinamičen, vanj so vgrajeni odlični materiali, tehnično je odličen," našteva Kugler, ki se ni strinjal s trditvijo Iana Fletcherja, ki je avtomobilski analitik pri IHS, za Automotive News Europe pa je pred meseci navedel, da je vzrok za padec prodaje ta, da je cena večjega clia preveč ugodna in preblizu cene twinga: "Ne bi rekel, da je cena podobna. Če pogledamo enako opremljenega clia in twinga, enako motoriziranega, potem je razlika primerna. Na drugi strani je prav zato, ker ima motor zadaj in pogon zadaj, veliko bolj okreten kot clio. Prav zato si veliko ljudi raje izbere twinga. V Italiji, Franciji in tudi ponekod drugod po evropi so to celo prvi in edini avtomobili pri hiši."

Jean-Christophe Kugler | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Laskave besede za Revoz

Kugler, ki je bil 1. aprila letos imenovan za predsednika evropske regije, postal pa je tudi član izvršnega odbora Renaulta, je pred kratkim obiskal tovarno v Revozu. Pravi, da bodo prodajo twinga stalno nadgrajevali z novimi paketi, novimi različicami, kar bo po njegovem mnenju pomagalo pri prodaji avtomobila. Zato se zanj ne boji, kot tudi ne za Revoz, ki je po njegovih besedah ena njihovih najboljših tovarn, ne samo Renaultovih, v vsem zavezništvu Renault-Nissan.

"S prihodom clia bodo kapacitete v tovarni dobro zasedene, tovarna bo zelo konkurenčna. Z novimi proizvodnjami kapacitetami bomo tudi mi olajšali prodajo, prodali bomo več cliov. In tovarna v Revozu je med najboljšimi. Kako učinkovita je tovarna, sem se prepričal na lastne oči. Videl sem vse nove tehnologije, ki so v tovarni. Zelo sem zadovoljen," zaključuje Kugler.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.