Slovenija
24 ogledov

Rezultati stresnih testov do konca leta

Slovenija 17.04.2013 Banka Slovenije, stavba na slovenski cesti 35 v Ljubljani; Saša Despot
Stresni testi, ki potekajo v 10 slovenskih bankah, zajemajo tri pomembna področja. Pregled poteka v skladu z načrtom, objava rezultatov pa je predvidena do konca leta, so dodali.

Gre za obširen pregled kakovosti sredstev - tako imenovan AQR pregled - ter za "Bottom up" stresne teste in "Top down challenge", so danes sporočili iz Banke Slovenije.

Poleg treh sistemsko pomembnih bank oz. bančnih skupin, NLB, NKBM in Abanke, so na podlagi določenih kriterijev v pregled vključene še Gorenjska banka, Banka Celje, Unicredit banka Slovenije, Hypo Alpe Adria Bank, Raiffeisen bank, Probanka in Factor banka - slednji v skladu s postopkom nadzorovanega prenehanja poslovanja iz začetka septembra, torej le v omejenem obsegu. Te banke predstavljajo približno 70 odstotkov slovenskega bančnega sistema.

"Bottom up" stresni testi vključujejo tri bistvene elemente presoje. Prvi je ocena absorpcijske sposobnosti banke za pokrivanje izgub. Druga dva elementa pa sta ocena izgub banke iz naslova donosnih in nedonosnih ter prestrukturiranih terjatev ter ocena solventnostne pozicije banke po osnovnem in neugodnem scenariju, ki je skladna s presežkom oz. primanjkljajem absorpcijske sposobnosti banke nad izgubami. Cilj je oceniti potencialne kapitalske potrebe slovenskega bančnega sistema in posameznih bank v razmerah osnovnega in neugodnega scenarija.

Razlog za uporabo neugodnega scenarija je po pojasnilih Banke Slovenije ocena robustnosti slovenskega bančnega sistema v sicer hipotetičnih, a možnih neugodnih razmerah. Medtem ko je realizacija osnovnega scenarija precej verjetna, pa neugodni scenarij predpostavlja nadaljnje poslabšanje makroekonomskih razmer v Sloveniji.

Izračunali bodo presežek oz. primanjkljaj

S pomočjo "Bootom up" stresnih testov bo izračunan presežek oz. primanjkljaj razpoložljivega kapitala bank nad kapitalskimi zahtevami glede na količnik Core Tier 1 po definiciji Evropskega bančnega organa v višini devet odstotkov po osnovnem scenariju ter količnik Core Tier 1 v višini šest odstotkov v primeru neugodnega scenarija.

Izhodišče za izračun stresnih testov so konsolidirani podatki bank po stanju konec leta 2012, pojasnjujejo v Banki Slovenije. Testi pokrivajo časovni horizont treh let (2013 do 2015), "kar posledično zagotavlja bolj natančno in verodostojno analizo, ki odraža podaljšano stanje gospodarske recesije in njen vpliv na kakovost aktive, potencialne izgube ter kapitalske potrebe bank", dodajajo.

Teste izvajajo neodvisne mednarodne svetovalne družbe in ocenjevalci vrednosti nepremičnin. Ti izvajajo preglede na podlagi preizkušenih metod in mednarodnih standardov, pri tem pa uporabljajo metode, uporabljene v primerjalnih pregledih, ki so jih doslej izvajali znotraj EU.

Izvedbo celotnega pregleda koordinira in nadzoruje usmerjevalni odbor, ki ga sestavljajo Banka Slovenije, ministrstvo za finance in opazovalci iz Evropske komisije, Evropske centralne banke in Evropskega bančnega organa. Pregled je bil pripravljen v skladu z metodologijo, delovnimi postopki, predpostavkami in procesi, ki so bili oblikovani in določeni s strani usmerjevalnega odbora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.