Slovenija
20 ogledov

Rode: Hrvaški nisem želel škodovati

rode bobo Žurnal24 main
Kardinal Franc Rode je zavrnil navedbe hrvaškega časnika, da naj bi v sporu med italijanskimi benediktinci in poreško-puljsko škofijo želel škodovati Hrvaški.

Kot je pojasnil v sporočilu za javnost, ni bil član kardinalske komisije, ki je oblikovala stališče Vatikana v sporu glede zemljišč v hrvaški Istri.

Jutarnji list je poročal, da je imel kardinal Rode ključno vlogo pri oblikovanju stališča Vatikana. Na podlagi tega stališča je papež Benedikt XVI. lani odločil, da mora poreško-puljska škofija vrniti cerkveno premoženje v Dajli pri Novigradu benediktincem iz Abbazie di Praglia pri Padovi.

Rode je v odzivu na pisanje hrvaškega dnevnika pojasnil, da se je z vprašanjem vračanja premoženja benediktinski opatiji Praglia po službeni dolžnosti seznanil leta 2004 kot tedanji prefekt kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, saj benediktinci kot redovna skupnost sodijo pod okrilje omenjene kongregacije.

Po 21. novembru 2008, ko je papež Benedikt XVI. ustanovil posebno kardinalsko komisijo, kongregacija za ustanove posvečenega življenja ni več imela pristojnosti za reševanje omenjenega vprašanja, kardinal Rode pa ni bil član te komisije. Komisija je ob zaključku svojega dela oblikovala sklepe, ki jih je papež potrdil, še piše v kardinalovem odzivu.

"Znano je, da Rode nikoli ni imel pozitivnih stališč do Hrvaške in je komaj čakal priložnost, da bi lahko razsodil v njeno škodo," zagrebški časnik navaja izjavo neimenovanega hrvaškega duhovnika s Kaptola. Kardinal Rode je te navedbe danes zavrnil in poudaril, da so v popolnem nasprotju z njegovim dolgoletnim prijateljskim stališčem do hrvaške Cerkve in naroda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.