Slovenija
17 ogledov

Rok se je iztekel, novih napadov ni bilo

Anonymous Shutterstock
Resnejših napadov skupine Anonymous danes niso zabeležili. Iztekel se je tudi rok, ki so ga postavili Anonymous. Zadnji večji napad v nedeljo.

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo danes še niso zabeležili resnejših napadov skupine Anonymous na spletne strani vlade in državnih organov, je na novinarski konferenci povedal direktor direktorata za e-upravo in upravne procese na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Aleš Dobnikar.

Zadnji večji napad v nedeljo

Zadnji večji napad je bil tako zaznan v nedeljo, pred tem pa v soboto; današnji dan pa je pomemben, ker se je z njim iztekel rok, do katerega naj bi napadalci dali čas slovenski vladi, da zamrzne postopke glede ratifikacije sporazuma Acta.

Slovenska skupina, ki se predstavlja za del hektivistične skupine Anonymous, zadnji teden izvaja različne napade na slovenske strežnike. Z vladnega spletnega strežnika so skopirali podatke o internih IP-naslovih, imenih zaposlenih in podatke o nekaterih preklicanih certifikatih. Podatki ne omogočajo dostopa do sistema za izdajo certifikatov in ne omogočajo kraje certifikata.

V nedeljo pa so se odvijala razobličenja nekaterih slovenskih spletnih mest – zps.si, obcinaljutomer.si in probanka.info, ki se vsa nahajajo pri istem ponudniku gostovanja. V večernih urah pa so bili izvedeni tudi napadi na spletna mesta slovenskih političnih strank.

Pozorno spremljajo dogajanje

Na ministrstvu sicer pozorno spremljajo dogajanje, sodelujejo tudi z računalniškimi strokovnjaki z drugih ministrstev ter javnega zavoda Arnes in policije.

V tem okviru tudi preverjajo, če so kje kakšne morebitne šibke točke, poleg tega o dogajanju obveščajo tudi slovensko obveščevalno-varnostno agencijo.

Domnevajo, da za dosedanjimi napadi stojijo tudi nekateri posamezniki iz Slovenije, podatkov, kdo točno, za zdaj še nimajo. Dobnikar pravi, da bodo po koncu intenzivnejših napadov ocenili, ali je prišlo do kaznivih dejanj, in temu primerno nato ukrepali.

V zadnjih dveh tednih, ko je večja intenziteta napadov, ti izvirajo s strežnikov z vsega sveta. Pred tem so napadi običajno izvirali s kitajskega ali ruskega območja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.