Slovenija
1857 ogledov

RTV prispevek: Nasveti Janeza Janše vas lahko drago stanejo

Janez Janša Žurnal24 main
Predsednik SDS Janez Janša je prejšnji teden na odboru za kulturo povedal, da že dve leti ne plačuje RTV prispevka in da enako svetuje tudi ostalim. Njegov nasvet pa vas lahko drago stane.

Glede na poročanje časopisa Dnevnik namreč Janša ni odjavil RTV sprejemnika, ampak je le nehal plačevati položnice. To pa je drag šport. RTV Slovenija je namreč neplačane zneske, poroča Dnevnik, izterjala. V stranki SDS na naša vprašanja, ali to drži, niso odgovorili, pozareport.si pa je objavil elektronsko pošto direktorja RTV Slovenije Marka Filija, v katerem trdi, da so prispevek izterjali. 

Nakopljete si lahko za več kot 80 evrov stroškov

Kdor bo poslušal Janšev nasvet in nehal plačevati RTV prispevek, ga bo to drago stalo. Poleg neplačanih zneskov na katere se obračunajo zamudne obresti (8,05 odstotka na leto) se za sklep o davčni izvršbi plača 25 evrov, banka pa nato zaračuna se stroške izvedbe sklepa o izvršbi po svojem ceniku. Pri treh bankah, kjer je imel Janša pred leti, ko se je zagovarjal pred Komisijo za preprečevanje korupcije, odprte račune, bi to stalo še dodatnih 33 do 55 evrov. 

Položnica za RTV-prispevek | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Janša je v primeru, da je res prišlo do izvršbe, torej plačal RTV prispevek za nazaj, poleg tega pa še od 58 do 80 evrov stroškov in zamudne obresti. 

Lahko bi odjavil RTV sprejemnik

Finančno precej bolj modro bi bilo, če bi Janša odjavil RTV sprejemnik, a bi se v tem primeru, če televizijo, radio ali avtoradio ima, zlagal. Morda bi ga pekla vest, globa pa ga zelo verjetno ne bi zadela. Ko smo lani poleti poročali o odjavah sprejemnikov, ni globe v zadnjih treh letih dobila niti ena fizična oseba. Na leto je okrog šest tisoč odjav, nadzorniki pa so opravili 30 nadzorov. 

Za odjavo ni nujno, da dovoliš vstop v stanovanje

Če bi Janša svoj podpis na odjavi RTV sprejemnika overil pri notarju, pa mu ne bi bilo treba dovoliti niti tega, da ga nadzorniki v treh mesecih od odjave obiščejo na domu in preverijo, ali res nima televizijskega sprejemnika, radia ali avtoradia. 

Globa zaradi neresnične izjave je od 125 do 417 evrov, a da bi koga doletela, je malo verjetno. 
V stranki SDS na naša vprašanja, ali je Janša odjavil sprejemnik ali le nehal plačevati prispevek ter če ga je odjavil, ali je dovolil nadzornikom ogled na terenu ali je izjavo overil pri notarju, niso odgovorili. Vprašanja smo jim poslali v ponedeljek, 4. aprila dopoldan. 

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 47
  • Plavi-mil 09:14 10.april 2016.

    Še zmeraj je članek o JJ na tapeti, kaj pa skorajšnji propad Združrnih lunatikov, ste malo razočarani, ker niso sposobni enega kongresa speljati, še mati zemlja jim je nakazala, da so zgube in jih je stresla.

  • Plavi-mil 11:00 08.april 2016.

    Hočemo referendum o plačevanju HANZI-TV in njihovih cipedrajs in cipedrajsov, to je pa že višek, sramota včerajšnja tarča,sramotno poročanje o davčnih oazah, Zavca so skoraj križali, dočim FORUM 21 nedotakljiv, si predstavljate, da bi bil JJ vmes, kakšna evforija bi ...prikaži večbi bila, ne en teden pol leta in še po potrebi do konca življenja, referendum in to čimprej.

  • Dare Dado 10:46 08.april 2016.

    jaz nisem še nikoli plačal rtv prispevek, zakaj neki že, za tako gnilo ničvredno tv