Slovenija
7971 ogledov

Šarec razkril, koga bodo podprli za mandatarja

Marjan Šarec Profimedia
Marjan Šarec je z zapisom na Twitterju razblinil dvome o tem, koga bo podprla stranka LMŠ.

"Kot največja opozicijska stranka bomo podprli Erjavca za mandatarja"

"Glede na vse špekulacije zadnjih dni, na tem mestu jasno in nedvoumno. Ta vlada je popolnoma skrenila v vseh pogledih. Kot največja opozicijska stranka bomo v stranki LMŠ podprli Karla Erjavca za mandatarja, ko bo vložena nezaupnica. Vse drugo je samo odlaganje neodložljivega," je danes na Twitterju razkril predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec.

Glede možnosti oblikovanja nove vladne koalicije sicer včeraj ni bilo še nič bolj jasnega kot konec tedna, je pa predsednica stranke SD Tanja Fajon napovedala intenzivne pogovore tudi s poslanci DeSUS. Vseeno pa si v t. i. koaliciji ustavnega loka (KUL) še niso enotni, ali bodo vložili konstruktivno nezaupnico tudi v primeru, da ne bodo imeli 46 poslanskih podpisov.

Konstruktivna nezaupnica še pred novim letom?

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so vključene v KUL, se glede kandidature za mandatarja pogovarjajo tako s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem kot Jožetom P. Damijanom. Napovedale so, da bodo podprle tistega, ki bo zbral potrebnih 46 poslanskih glasov, vendar očitno v nekaterih strankah menijo, da ima Erjavec za to več možnosti kot Damijan. Koordinator Levice Luka Mesec je sicer napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili še pred novim letom.

Karl Erjavec Tipanje terena Slovenija Erjavec na sestanku s Počivalškom in tudi Šarcem

Stranke KUL sicer prepričujejo poslance DeSUS in SMC, da se jim pridružijo, vendar, kot kaže, pri tem niso uspešne. Predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek je že večkrat dejal, da "stranka SMC ni naprodaj", poleg tega odkrito nasprotuje oblikovanju nove koalicije pred rešitvijo koronavirusne krize, vendar poslanska skupina v nekaterih pogledih ni enotna, zato KUL verjetno računa na glasove tistih poslancev, ki jim delovanje v trenutni vladi ne ustreza najbolj.

Karel Erjavec odziv Slovenija V SMC pozdravljajo pobudo DeSUS

Najbolj napeto je v DeSUS

Z vrnitvijo Erjavca na čelo stranke DeSUS se je usmeritev stranke nekoliko spremenila v prid KUL, vendar so štirje od petih poslancev DeSUS že javno povedali, da želijo ostati v trenutni vladi ter zagrozili, da bi v primeru izstopa delovali kot samostojni poslanci, nepovezani s stranko. Izstop iz vlade Janeza Janše podpira le poslanec Jurij Lep.

Robert Polnar Slovenija Polnar o "teatru absurda", v katerem ima glavno vlogo Erjavec

Minister za zdravje iz vrst DeSUS Tomaž Gantar pa je v izjavi v DZ včeraj glede dogajanja v stranki povedal, da ob potezah poslancev DeSUS nemira s terena ni zaznal, saj se posveča reševanju zadev v zvezi z epidemijo. "Vem pa, da je bilo veliko slabe volje glede na njihovo odločitev, predvsem glede na položaj, ki ga želijo imeti in si ga tudi prisvajajo," je dejal Gantar. Meni pa, da se bo v stranki kljub vsemu našel dogovor o tem, katera pot je prava.

Ali je že ta teden pričakovati, da vodstvo oblikuje sklep oz. predlog za organe stranke o odhodu iz Janševe koalicije, Gantar ne želi ugibati. "Ugibanja, kaj se bo dogajalo in kaj ne, je bilo v vsem tem obdobju že preveč. Veliko napovedi je bilo napačnih," je opozoril. Spomnil je, da je vedno poudarjal, da to ni odločitev enega ali nekaj ljudi, pač pa mora biti odraz večjega števila članov. Zato po njegovih besedah tudi razprave o tem, ali poleg organov stranke morda sklicati tudi klavzuro. Po njegovem mnenju je treba zadevo umiriti, razmisliti, sprejeti odločitev in to končati v čim krajšem možnem času. "Veliko dela nas čaka. Vsak tak nemir, ne le za celotno koalicijo, pač pa tudi za nas, ki smo pri tem izpostavljeni, predstavlja določeno težavo," je še opozoril Gantar.

Tomaž Gantar Zaostrovanje Slovenija Gantar: "Če bom ocenil, da imam zvezane roke, bom odstopil"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 55
  • Naklonsky 09:06 16.december 2020.

    Spizdek se spet oglaša...

  • comsine 17:43 15.december 2020.

    www︎.︎AmiaPex︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • franc2 15:26 15.december 2020.

    Kul pa ja nimate nobene podpore ljudstva, če vlada pade, da jo boste na podel način zrušili, so na vidiku nove volitve kjer vas trobilo ne bo več.