Slovenija
294 ogledov

SDS ponovno ni uspel

Ahmad Šami S. H. H.
Predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Mira Cerarja, kot kaže, nima možnosti za uspeh.

Predlog ustavne obtožbe proti predsedniku vlade Miro Cerarju je podprlo 18 izmed 74 navzočih poslancev, proti jih je glasovalo 52.

Ustavno obtožbo je na podlagi očitkov o zlorabi položaja vložilo 19 poslancev SDS, ki predsedniku vlade Miru Cerarju očitajo zlorabo položaja v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija. S tem ko se je Cerar zavzel, da se zadrži Šamijeva deportacija, je namreč po njihovem mnenju odpravil oziroma zadržal zakonito odločbo ministrstva za notranje zadeve.

Na današnji seji pa so prisotni le redki poslanci SDS. "Imajo krozni štab?"  je vprašala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Janez Janša Nezakonito? Slovenija Janša si je izposodil 450 tisočakov od 32-letne državljanke BiH

Da bi predlog ustavne obtožbe obravnavalo ustavno sodišče, mora zanj glasovati večina (46) poslancev. To je že peti (neuspešni) poskus ustavne obtožbe SDS.

Grims: Cerar je želel ugajati

Poslanec SDS Branko Grims je najprej poudaril, da je Šami v Slovenijo vstopil ilegalno ter zoper odločbo ministrstva za notranje zadeve, ki je zavrnilo njegovo prošnjo za azil, uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva. Ko je odločba ministrstva, da je treba Šamija premestiti na Hrvaško, postala pravnomočna, je imel Cerar po njegovih besedah samo eno možnost: zahtevati bi moral, da se brezpogojno spoštuje pravnomočno odločbo. "Zgodilo pa se je popolnoma drugače," je opozoril Grims in spomnil na Cerarjev predlog za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje Šamiju.

Izročitev begunca Slovenija Cerar: Gre za poseben primer

"Zakaj je to storil? V želji ugajati, spregledal pa je, da igre ne vodi on, ampak SD, ki se poskuša prikazati kot rešitelj problemov aktualne vlade," je prepričan Grims. Cerarjevo ravnanje je ocenil kot nezakonito dejanje, ki izpolnjuje vse kriterije kaznivega dejanja. Gre za skrajno neetično dejanje, lažni humanizem, meni Grims.

Ustavna obtožba je institut, s katerim lahko DZ predsednika republike, predsednika vlade ali ministre pred ustavnim sodiščem obtoži kršitve ustave in zakonov, storjene pri opravljanju njihovih funkcij. Če je predlog v DZ izglasovan, ustavno sodišče ugotavlja odgovornost funkcionarja. Če ugotovi, da obtožba ni utemeljena, ga oprosti, če pa ugotovi kršitev ustave ali hujšo kršitev zakona, pa lahko z dvotretjinsko večino odloči, da mu preneha funkcija.

Cerar: Zavrnite politiko, ki degradira slovensko politično prizorišče

Predsednik vlade Miro Cerar je v odzivu na ustavno obtožbo vse očitke zavrnik in ustavno obtožbo ocenil kot kriminalizacijo političnih odločitev. Poslance je pozval, naj "z zavrnitvijo neutemeljene ustavne obtožbe zavrnejo tudi politiko, ki s takimi obtožbami degradira slovensko politično prizorišče".

Kot je dejal na današnji izredni seji DZ, se je skladno z zaprisego za predsednika vlade in v okviru ustavnega reda, katerega del je tudi naše in mednarodno pravo človekovih pravic, odločil za pobudo, da bi vlada odločala o izdaji dovoljenja za začasno prebivanje Šamiju.

K tej pobudi ga, kot trdi, ni vodil le človekoljubni vidik, ampak tudi zelo trezen premislek o interesu Slovenije. "Ocenil sem torej, da je takšen predlog primeren, pravno nesporen in pravičen. Zanj zato še danes sprejemam vso politično odgovornost - očitke v zvezi z njegovo protiustavnostjo in nezakonitostjo pa v celoti zavračam, saj nikoli nisem in tudi ne bom posegal v postopke avtonomnih in neodvisnih državnih organov," je dejal.

"Nesmiselni očitek"

Očitek SDS, da Cerar s svojim ravnanjem v tem primeru ni le prekoračil svojih pooblastil, ampak tudi zlorabil položaj in Šamiju pridobil nepremoženjsko in premoženjsko korist, je premier označil za nesmiseln. Kot je opozoril, ne gre za nikakršno kaznivo dejanje, ampak za predlog "predsednika vlade za iskanje možnih pravnih rešitev, ki pa ni privedel do vsebinske odločitve, ki sem jo želel". Kot trdi, ima predsednik vlade pravico in pristojnost, da odpre tudi takšna vprašanja, kot je rešitev primera Šami.

Po njegovem mnenju je očitno, da je ustavna obtožba neutemeljena, kar da dodatno potrjuje nedavna sodba upravnega sodišča glede primera Šami. "Pa vendar je del opozicije posegel po tem institutu naše ustavne demokracije, ki sodi med njena najtežja orožja," trdi Cerar.

Ahmada Shamieh Prebežnik Slovenija Ahmad Šami vlaga novo prošnjo za azil

 

 

Komentarjev 5
  • klincek 13:05 10.januar 2018.

    Zdej se vidi kdo vse hodi na zastonj šišanje.

  • dd 10:29 10.januar 2018.

    Tako je pri nas, vsi kršijo zakone in noben ne odgovarja. Naj deportirajo še Cerarja na Hrvaško.

  • stary1 20:23 09.januar 2018.

    potrebujem strižača za moje ovce ostrič,, Plačam dobro