Slovenija
1042 ogledov

SDS vložila interpelacijo zoper Erjavca, OVS naznanila Mahniča

Karel Erjavec Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za obrambo Karla Erjavca pred odborom DZ za obrambo
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca. Obveščevalno varnostna služba (OVS) pa je policiji naznanila poslanca SDS Žana Mahniča.

Ministru za obrambo Karlu Erjavcu v interpelaciji med drugim očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe (OVS), nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje, je na novinarski konferenci povedal poslanec Žan Mahnič, podpredsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS).

Poslanska skupina SDS je interpelacijo, ki jo je danes vložila brez sodelovanja drugih strank, napovedala že v začetku tedna.

Očitke Erjavcu so po besedah poslanca SDS ter podpredsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mahniča strnili v štiri točke. Očitajo mu odgovornost za kršitev 32. člena zakona o obrambi in prekoračitev zakonskih pooblasti zaradi zlorabe OVS ter odgovornost za kršitev 45. člena v povezavi z 98. a členom zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. členom zakona o službi v Slovenski vojski zaradi nezakonite razrešitve Škerbinca.

Ministru v SDS očitajo še odgovornost za prekoračitev pristojnosti, zavajanja, laganja poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Nazadnje mu očitajo še dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe, je pojasnil Mahnič.

Predsednik vlade Marjan Šarec je prejel poročilo ministra Erjavca o razrešitvi poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca ter ministrov odziv na sklepe parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kot so pojasnili v kabinetu premierja, je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja.

Šarec je tako prepričan, "da bo minister znal odločitve in ravnanja ustrezno argumentirati tudi v postopku interpelacije", ki jo je proti njemu danes vložila SDS.

Žan Mahnič | Avtor: Facebook Facebook

Mahniču očitajo izdajanje tajnih podatkov

Obveščevalno varnostna služba (OVS) pa je policiji naznanila poslanca SDS Žana Mahniča. Očitajo mu kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Podrobnosti na ministrstvu niso navedli, na vprašanje o tem, ali lahko potrdijo, da gre za navedbe, ki jih je Mahnič izrekel po seji Knovsa v povezavi z zaslišanji vojakov, ki jih je OVS izvedla pri preiskavi ravnanj Mihe Škerbinca, so navedli le, da je "v navedeni zadevi OVS ravnala po določilu 145. člena zakona o kazenskem postopku, saj je vsak državni organ dolžan naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. V konkretnem primeru OVS ni pristojna za preiskavo kaznivega dejanja, zato je skladno s tretjim odstavkom 33. člena zakona o obrambi obvestila policijo in ji zadevo predala v nadaljnji postopek".

Omenjeni člen zakona o kazenskem postopku govori o tem, da so vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni, ali če kako drugače zvedo zanje. Zakon o obrambi pa med drugim govori o tem, da če obveščevalno varnostna služba ministrstva ali vojaška policija zazna oziroma odkrije kaznivo dejanje, storjeno izven ministrstva ali Slovenske vojske, o tem brez odlašanja obvesti policijo in ji zadevo preda v nadaljnji postopek.

Mahnič je v odzivu na novico, da ga je OVS naznanila policiji, zatrdil, da tajnih podatkov ni izdal. Kot je dejal, pa ga čudi, da OVS in njen direktor Dejan Matijevič nimata toliko poguma, da bi proti njemu podala kazensko ovadbo zaradi izdaje tajnih podatkov, pač pa sta ga naznanila policiji. "Vse, kar sem povedal, sem povedal na podlagi pooblastila, ki mi ga je dala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb,"  je pojasnil. 

Vojaška obveščevalna služba proti njemu ni podala kazenske ovadbe zaradi izdaje tajnih podatkov, ker po njegovem mnenju niso prepričani, ali gre za izdajo tajnih podatkov. "V primeru kazenske ovadbe se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve kazenske ovadbe, ki se je izkazala za krivo," je pristavil.

Aprila je Knovs sprejel sklep, da ugotavljajo, da je minister Karl Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je takrat na novinarski konferenci javno pojasnil, da je OVS na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc, zaslišala 25 pripadnikov vojske, obenem pa navedel, da zaslišani vojaki niso mogli potrditi teh govoric. Ugotovilo se je, tako poslanec, da je komentiral zdravstveno stanje Ermenčeve po tistem, ko so o tem ugibali že v medijih, prav tako pa da je želel pomiriti, da je načelnica že operativna. Erjavec je povedal, da je s poročilom seznanjen, a je tajno in ga zato ne razkriva.

Mahnič je sicer že aprila ocenil, da gre za vsebinsko in časovno podobnost s primerom nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra, ki ga je DZ spomladi 2015 razrešil zaradi očitkov, ker je OVS naročil analizo posledic prodaje Telekoma. Razrešitev je predlagal tedanji premier Miro Cerar. Tudi tedaj je OVS zaradi uhajanja informacij podala ovadbo proti poslancu NSi Mateju Toninu, ki je kot član Knovsa v takratnem sklicu vodil nenapovedani nadzor na OVS, ki je pokazal na sporno ravnanje Vebra.

Komentarjev 5
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 08:41 11.maj 2019.

    baje Mahnić še ni bil na kolinah.......ker prvič bi bilo tudi zadnjič

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 08:40 11.maj 2019.

    Mahnić je iz une risanke pujsa Pepa........eden od odojkov

  • Janez_53 17:30 10.maj 2019.

    Tudi za najnižje vrednotena dela se zahteva določena izobrazba in neka osnovna znanja in sposobnosti. Za poslanca pa je dober vsak! Edini pogoj je, da "je naš". Glede na vse to nam še pravzaprav kar dobro gre!