Slovenija
425 ogledov

Še vedno se bori za bratovo pravico

Barbara Furjan Gregorovich
1/4
Arhiv Barbara Furjan Gregorovich
"Verjamem, da je to knjiga, ki bo spremenila prepričanje ljudi, da proti vojski in državi nič ne moreš," pravi Barbara Furjan Gregorovich, ki poskuša priti do dna bratovi smrti, ki se je zgodila pred 16 leti.

Knjiga V imenu resnice, ki govori o smrti vojaka Blaža Furjana, je zdaj izšla še v angleščini in italijanščini. "Verjamem, da bo ta knjiga dosegla svoj namen in da ne bo šlo le za katarzo ali notranje očiščenje, temveč tudi za to, da bo resnica vendarle obelodanjena in tako tudi Blažu povrnjeno človeško dostojanstvo, ki mu je bilo odvzeto s trditvami, da naj bi storil samomor, ko vsi od samega začetka preprosto vemo, da to ne drži,“ pravi Barbara Furjan Gregorovich.

Darilo mrtvemu bratu

Knjiga je izšla 8. septembra lani, na Blažev 35. rojstni dan. "Kot darilo zanj,“ pravi Furjanova, ki se natančno spominja 27. maja 1997, ko je v službo prejela klic, da naj bi njen brat med služenjem vojaškega roka naredil samomor. "Najprej so preverili, ali je moj bat Blaž Furjan v vojski. Nato so mi rekli – tega stavka se še vedno spominjam v živo: 'Po neuradnih informacijah je vaš brat danes ponoči storil samomor.' Nič mi ni bilo jasno. Kaj mislijo s tem, da je po neuradnih informacijah storil samomor? Nisem razumela, ali se je obesil, ustrelil, je živ ali mrtev. Ko sem slišala, kako v ozadju mama joče, sem dojela, da je umrl."

Knjiga podrobno opisuje dni, ki so sledili tragični novici, in navaja vprašanja, na katera tudi po vseh teh letih še vedno niso dobili odgovora. Furjanova je namreč prepričana, da je bil njen brat umorjen. "Nikoli niti za trenutek nisem verjela, da si je vzel življenje. Umrl je v noči na torek. Mi smo še v nedeljo praznovali moj in očetov rojstni dan. Vse je bilo veselo.“ Kot nam je še zaupala, je šele zdaj dobila informacijo, da je Blaž svojim prijateljem omenil, da so ga v vojski snubili za "neke posle". "Blizu je italijanska meja. Zanje naj bi vozil drogo ali orožje. On je misli, da bo to sam rešil, zato nas o tem ni obvestil.“

Molk in prikrivanja

Furjanova pravi, da se je med pisanjem knjige spopadala z veliko težavo – molkom. "Nihče se ni na nič odzval. Obračali smo se na Kučana, na Tita Turnška, ki je bil takrat minister za obrambo … Turnšek nam je odgovoril, da gre za klasičen samomor. Ne vem, kje v tem primeru vidi klasiko. Zanimivo je namreč, da se je s tako težkim orožjem (puško) ustrelil v senco. Vsak strokovnjak za orožje vam bo povedal, da bi se, če bi storil samomor, verjetno ustrelil v usta ali brado."

Bolj ko se je družina poglabljala v zapisnik, več stvari jo je zmedlo. "V knjigi je 77 odprtih vprašanj, na katera še pričakujem in zahtevam odgovore,“ pravi Furjanova, ki je na okrožno državno tožilstvo že vložila ovadbo proti neznanim storilcem. Prav tako bo zahtevala vpogled v vso zbrano dokumentacijo in arhivske posnetke. Stvari so se že začele premikati, pravi, saj so jo že kontaktirali z Morsa in ji obljubili vse zahtevane spise. Sestala se je tudi z ministrom Romanom Jakičem. "Nisem še obupala. Jakič me je potolažil in dobila sem občutek, da so nam pripravljeni pomagati, ker ni obremenjen z neko preteklostjo. Tudi Vlasta Nussdorfer in Nataša Pirc Musar sta obljubili pomoč. Zdaj imam občutek, da mi ljudje verjamejo, da govorim resnico."

Furjanovi je pisanje knjige, ki bo morda dobila tudi nadaljevanje, sicer predstavljalo neke vrste terapijo. "Ko vidiš, da si nemočen, ker nimaš oprijemljivega dokaza in ne moreš sprožiti tožbe ... Ko so mi govorili, da proti takšnim institucijam ne morem nič doseči, sem si rekla, da lahko napišem knjigo, ki bo zgodbo ponesla v svet.“

To se je s prevodoma zdaj tudi res zgodilo. 

Komentarjev 7
  • Barbara Furjan 13:04 11.julij 2013.

    Hecno kako se tisti, ki članek komentirate, še kar naprej prerekate in opredeljujete nekako na eno ali na drugo stran??!! Kdaj se bomo ljudje nehali politično opredeljevati in stopili že vendar skupaj??!! Veselim se že jutrišnjega dne, ko ...prikaži več bom vendarle spis že imela v rokah..in od takrat dalje naj se nekaterim že začnejo "pošteno tresti hlače", ker krivci za bratovo smrt bodo definitivno odgovarjali. Ker tako se svet vrti, da enostavno mora biti PRAVICI ZADOŠČENO! In ji tudi bo!

  • Izudin 18:47 10.julij 2013.

    Čudno veliko samomorov na čuden način se zgodi v SV. Glede na to, da Roman Jakič ni obremenjen s preteklostjo, lahko računamo na njegovo sodelovanje, da se zadeva razčisti enkrat za vselej. Je pa zanimivo, kako nekaterim živčki delajo, ker ...prikaži več nimajo (več) vajeti v rokah.

  • Stolp 17:53 10.julij 2013.

    Brez skrbi da ne. On je od komunajzarske plačan provokator. Glede na to, da so recimo izgrednike na demonstracijah plačevali kake 50 EUR na izgred potem on morda za vsak drek, ki ga tu napiše dobi 50 centov. Skratka poceni ...prikaži več prodana ovca. Komunajzarji še svoje nesramno izkoriščajo.