Slovenija
4240 ogledov

Udarili kar po sedmih Golobovih ministrih, takšne so sankcije

vlada RS Flickr/Vlada RS
Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je zaključila prekrškovne postopke, ki jih je zoper sedem ministrov vodila zaradi nepravočasnega poročanja subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja.

Komisija za preprečevanja korupcije (KPK) je maja 2023 prejela novinarska vprašanja, iz katerih je izhajalo, da nekateri ministri aktualne vlade niso poročali o subjektih, za katere v skladu z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) veljajo omejitve poslovanja. Komisija je navedbe preverila, saj so funkcionarji namreč dolžni o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja, seznaniti organ, pri katerem opravljajo funkcijo, saj ta organ s temi subjekti ne sme poslovati (oziroma lahko posluje le v določenih okoliščinah). Organ pa nato Komisiji posreduje seznam subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja. 

Na podlagi zbranih odgovorov ministrstev in vladnega urada je KPK uvedla postopke zoper sedem ministrov, in sicer Mateja Arčona, Tanjo Fajon, Boštjana Poklukarja, Emilijo Stojmenovo Duh in Dominiko Švarc Pipan ter takratna ministra Sanjo Ajanović Hovnik in Danijela Bešiča Loredana. Omenjeni so kršili šesti odstavek 35. člena ZIntPK, v skladu s katerim morajo organu, pri katerem opravljajo funkcijo (torej ministrstvu oziroma uradu), v enem mesecu po nastopu funkcije oziroma nato najkasneje v osmih dneh po vsaki spremembi poročati o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja. Poročanje se nanaša na subjekte, v katerih so sami ali njihovi družinski člani udeleženi kot poslovodja, član poslovodstva ali zakoniti zastopnik in neposredno ali prek drugih pravnih oseb v več kot petodstotnem deležu udeleženi pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu. 

KPK se je odločila vsem kršiteljem izreči opomin. Kot je komisija utemeljila, "Zakon o prekrških določa, da se ta lahko izreče, če je storilec pred izdajo odločbe predpisano obveznost izpolnil. Obveznost poročanja organom, pri katerem opravljajo (so opravljali) funkcijo, so namreč vsi funkcionarji naknadno izpolnili". 

Na KPK pri tem poudarjajo, da je "z vidika krepitve zaupanja v delovanje javnega sektorja izjemnega pomena, da najvišji predstavniki oblasti ravnajo odgovorno in v skladu z zakonodajo, saj se od njih pričakuje vodenje z zgledom ter posebna skrbnost pri odpravljanju tveganj, krepitvi integritete in transparentnosti javnega sektorja". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • RAJKO 14:00 16.november 2023.

    GOLOB NAJBOLJ POKVARJEN ČLOVEK V SLOVENIJI.

  • Avatar Leon
    Leon 13:54 16.november 2023.

    KPK ...spomin na predsednika Borisa ŠTEFANECA pove vse o pravni državi . In sodniki niso nikoli ukrepali zoper njega .

  • Stane Adamič 13:08 16.november 2023.

    To so udarili po tem ko je truplo že na tleh. Drugače pa miličnik Šumi udari vse v skladu z navodli od tovariša Milana.