Slovenija
38308 ogledov

Šele po posredovanju Varuha je izvedel, da mu pripada ta pravica

CSD Šiška Saša Despot
Brez vloge, ni pravice iz javnih sredstev.

Na Varuha človekovih pravic se je obrnil pobudnik, ki je zatrjeval, da je prejemnik pokojnine in "nekega dodatka", za katerega ni vedel, kaj točno je. Varuh se je za razjasnitev situacije obrnil na center za socialno delo in ugotovil, da bi pobudnik poleg varstvenega dodatka lahko prejel denarno socialno pomoč in tako izboljšal svoj socialni položaj. 

"Zanimalo nas je, ali pobudnik prejema katero izmed pravic iz javnih sredstev oziroma ali je kdaj uveljavljal katero izmed pravic iz javnih sredstev," pravijo pri Varuhu. "Da bi lahko pobudniku čim bolje svetovali, smo CSD še vprašali, ali bi bil pobudnik upravičen do katere izmed pravic iz javnih sredstev, pa vloge zanjo še ni oddal."

Odločbo slabo prebral, zato ni oddal vloge

CSD jim je pojasnil, da pobudnik prejema varstveni dodatek, a bi bil upravičen tudi do razlike denarne socialne pomoči, a zanjo vloge ni podal. 

Družina Socialne pomoči Slovenija Višje socialne pomoči in varstveni dodatek

Varuh je pobudnika seznanil z informacijo, da je upravičen tudi do denarne socialne pomoči, česar sam ni vedel. "To nas je presenetilo," so zapisali pri Varuhu. "Težko namreč razumemo, da pobudnika, ki razen varstvenega dodatka ne prejema drugih sredstev za preživljanje, CSD ni seznanil z možnostmi, ki so mu na razpolago, da bi izboljšal svoj socialni položaj."

Pokojnina | Avtor: Profimedia Profimedia

Na CSD so pojasnili, da je bilo v odločbi pobudniku za varstveni dodatek navedeno, da bi bil upravičen do denarne socialne pomoči, ampak vloge kljub temu ni podal. 

Izrecno pojasnilo za starejše

Varuh kršitev v delu CSD ni zaznal, saj je pobudnik v odločbi dobil potrebno informacijo, a se jim je postavilo vprašanje, ali je starejši in prava nevešči osebi odločba, ki jo prejme, razumljiva in ali oseba odločbo sploh natančno prebere. "Iz primera pobudnika je namreč razvidno, da ne glede na to, da je odločbo prejel, s svojo upravičenostjo do denarne socialne pomoči ni bil seznanjen," so zapisali pri Varuhu.

Denar, evri, štetje denarja Slovenija Bi višjo pomoč? Ministrstvo: Odločitev je vaša, ker se vam pomoč lahko tudi ukine
CSD so zato predlagali, da kljub temu, da so v odločbi o upravičenosti do posamezne pravice iz javnih sredstev navedene informacije o upravičenosti do druge pravice, da v primeru starejših in prava neveščih oseb le-tem upravičenost do posamezne pravice, ki je prosilec še ne uveljavlja, pa je morda do nje upravičen, izrecno pojasni. 

CSD se je na njihov predlog odzval, ga upošteval in ustrezno ukrepal. "Pobudnika so povabili, da se oglasi na CSD, kjer mu bodo pojasnili upravičenost do posameznih pravic in odgovorili na njegova vprašanja," so še zapisali pri Varuhu. "Pojasnili so tudi, da z vsako stranko, ki poda vlogo za pridobitev pravice iz javnih sredstev opravijo individualni razgovor, jo opozorijo, če ima možnost za pridobitev drugih pravic in ji pojasnijo pogoje za morebitno vračanje le-teh."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • Jana Bejba 14:25 08.maj 2019.

    Zdaj je takole... Odvisno od kraja bivanja. Tisti, ki živijo v Ljubljani imajo malce drugače kakor v ostalih krajih Slovenije in tudi na dolžino čakalne dobe, da sploh dobiš odločbo po oddani, napisani vlogi za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, ...prikaži več če se ne motim ob njihovih brezveznih strokovnih besedah, za brezvezno dodatnega kompliciranja. Kdo pa bo razumel njihove francoščine razlag?!

  • mirror 12:54 27.april 2019.

    Država sama ne da nič, moraš striktno zahtevati. Po drugi strani pa se gredo prijazno upravo do strank. Kakšna dvoličnost državne uprave.

  • Avatar Matvilaska
    Matvilaska 01:19 27.april 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top