Slovenija
72 ogledov

"Selitev Kemisa ni realna možnost"

Kemis Anže Petkovšek
Direktor podjetja Kemis meni, da selitev podjetja ni realna možnost. NIJZ odprl posebno številko za vprašanja občanov. Zanimanje je veliko.

Torkov sklep vrhniškega občinskega sveta, naj se Kemis preseli na drugo lokacijo zunaj Vrhnike, ni realna. Direktor podjetja Emil Nanut je dejal, da podjetje ne načrtuje selitve na drugo lokacijo. "Kemis bo izpolnil vse pogoje za nadaljnje varno in uspešno delo, seveda pa se lahko Občina Vrhnika ali kdo drug kadar koli dogovori z našim lastnikom, da podjetje ali lokacijo odkupi in sedanjo dejavnost ukine ali spremeni. Do takrat pa nameravamo svoje delo opravljati v skladu z veljavno zakonodajo in v interesu vseh prebivalcev Slovenije," je pojasnil Nanut.

"Redna dejavnost Kemisa ni obremenjevala zdravja in okolja, spoštovali smo in še spoštujemo vse predpise in pozitivne prakse, ki se v razvitih državah uporabljajo pri izvajanju takšnih in podobnih dejavnosti. Vzrok za požar sicer še ni ugotovljen, a glede na okoliščine sklepamo, da do njega ni prišlo zaradi naših napak. Glede na vse, kar se dogaja v zvezi z našo nesrečo, pa tudi ne moremo izključiti možnosti, ki je predmet govoric - da je bil požar podtaknjen. Računamo na to, da bodo pristojni organi raziskali tudi to možnost," je zapisal direktor Kemisa.

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Predstavljamo slabo vest družbe"

Nanut je dejal, da njihova dejavnost ni nikjer zaželena, "ker na neki način predstavljamo slabo vest naše družbe - odstranjujemo nevarne odpadke, ki jih proizvajajo tisti, ki za vse nas proizvajajo dobrine, brez katerih ne bi več znali ali hoteli živeti".

Poudaril je, da je Kemis družbeno odgovorno podjetje in je veliko naredilo za okolje in okoljsko osveščenost Slovenije. Dodal je, da je bilo v Sloveniji in tujini že veliko požarov podobnega obsega in s podobnimi posledicami, kot je bil nedavni požar v Kemisu. "Stroka ve, da so posledice praviloma kratkotrajne in da jih je možno sanirati. Neodzivnost državnih organov je ob neodgovorni medijski propagandi povzročila upravičeno paniko med prebivalci, ki niso imeli pravočasno na voljo korektnih informacij in navodil, kako ravnati v nastali situaciji," ugotavlja direktor Kemisa.

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Nihče nas ni želel poslušati"

Kemis je v skladu z navodili lastnika vseskozi odprto komuniciral z vsemi zainteresiranimi deležniki, tudi z namenom, da bi pojasnili dejansko stanje posledic nesreče. "Žal nas nihče ni želel poslušati, ne glede na to, da smo promptno odgovarjali na vsa vprašanja," je opozoril Nanut. Spomnil je, da so tudi danes še vedno na voljo le delni uradni podatki, ki večinoma kažejo, da okolje ni več prekomerno obremenjeno z nevarnimi snovmi. "To so dejstva, vprašanje pa je, kdo jih želi slišati in sprejeti. Za Kemis je to dobra novica, se pa zavedamo, da si bomo morali povrniti zaupanje sosedov, poslovnih partnerjev in lastnika," je še dodal.

Nanut ob tem razočarano ugotavlja, da "smo v preteklosti v Sloveniji, vsaj ob velikih nesrečah, znali stopiti skupaj in s skupnimi močmi konstruktivno reševali nastali položaj". Dodal je, da je del politike, ob pomoči medijev, "ki svojo branost in gledanost gradijo vedno bolj samo na senzacionalnih in zavajajočih informacijah takih in drugačnih strokovnjakov, nesrečo izkoristil za svojo politično in osebno promocijsko korist".

Poudaril je, da bo Kemis nosil vse posledice nesreče vključno s kritjem škode. "Večkrat smo se tudi opravičili prebivalcem, ki so prizadeti. To pa ne pomeni, da se lahko kot družba sprijaznimo z neutemeljenimi napadi," je dejal.

Kemis Vrhnika | Avtor: Saša Despot Saša Despot

NIJZ odprl posebno številko za vprašanja

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so za boljšo obveščenost ljudi o vplivu požara na zdravje vzpostavili posebno telefonsko številko in e-naslov. Danes do 14. ure so prejeli skupno 41 povpraševanj. 

Najpogostejša vprašanja, ki so jih od prebivalcev prejeli na inštitutu, so bila, ali je varno uživati vrtnine, kako je z zalivanjem vrtnin, kje vse so strokovnjaki vzorčili, kje še bodo in če lahko vzorčijo tudi pri njih. Nekateri pa so klicali tudi za to, da bi poročali o različnih bolezenskih simptomih, ob katerih so preverjali, če so lahko povezani s požarom, so pojasnili na inštitutu.

Oblikovali posebno skupino

Ministrica za obrambo Andreja Katič je na zahtevo premierja Mira Cerarja ta teden za koordinacijo vseh služb zadolžila svojega svetovalca za varstvo pred nesrečami Srečka Šestana, sicer poveljnika Civilne zaščite RS. Koordinacijska skupina do konca nadzorovala postopke okoljskih nadzorov in meritev, ne bo pa se ukvarjala s sanacijo. Šestan pričakuje, da bo vlada tej skupini podelila tudi uraden mandat.

Koordinacijska skupina bo med drugim lahko pripravila tudi nek nabor standardnih postopkov, po katerem se bodo službe v prihodnje ravnale, če bi se še kdaj zgodila kaka nesreča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.