Slovenija
24 ogledov

Kdo ni plačal davkov?

Denar, evro, evri Shutterstock
Sto največjih davčnih dolžnikov državi dolguje 809,4 milijona evrov, a je večina dolga neizterljivega. Od stotih največjih jih je v stečaju 58, še nekaj pa v prisilni poravnavi.

Kot smo poročali, ministrstvo za finance seznama davčnih dolžnikov še ne bo objavil letos, so se pa v javnosti že pojavili podatki o največjih davčnih dolžnikih.

Na vrhu lestvice je podjetje, ki državi dolguje kar 24.227.931 evrov. Katero je to podjetje, ni znano. Takoj za njim pa se je, sicer z bistveno manjšim dolgom, uvrstil propadli Vegrad. Po poročanju Financ je državi dolžan slabih deset milijonov evrov. Sledita še dve gradbeni podjetji, SCT in Cestno podjetje Maribor, ki državi skupaj nista izplačali za dobrih deset milijonov evrov davkov.

Natančnejše podatke si lahko ogledate v tabeli desno. Je pa že zdaj znano, da zaradi stečajev, v katerih se je znašla večina omenjenih podjetij, država najverjetneje večine dolga ne bo nikoli izterjala.

Nadzor nad porabo

Poleg objave davčnih dolžnikov bi morala država uvesti tudi nadzor nad vplačanimi davki, saj pravne osebe v proračun namenijo 34 odstotkov svojega letnega prihodka, je prepričan nekdanji direktor Dursa Ivan Simič.

In kaj predlaga?
- uvedbo sledenja davkov in vplačanih prispevkov;
- javen prikaz vseh prilivov in odlivov na vseh računih in podračunih vlade, ministrstev, uradov, državnih podjetij, zavodov, agencij in drugih organov;
- javno objavo imen, zaposlenih v javni upravi, ki dnevno aktivno ne delajo vsaj šest ur, in imena njihovih nadrejenih, ki so odgovorni za to;
- javno objavo, koliko denarja davkoplačevalcev je šlo za dokapitalizacije podjetij, tudi bank, ki so v lasti ali delni lasti države, ter prepoved dokapitalizacij, dokler prihodki državnega proračuna ne bodo izenačeni z odhodki;
- zavezo, da bodo državna podjetja svoje obveznosti plačevala v 15 dneh od prejema računa;
- ugotovitev osebne odgovornosti tistih, ki so državna podjetja in državo pripeljali v zdajšnji položaj.

Komentarjev 2
  • speris 13:08 29.avgust 2012.

    Pa vi ste res mocni novinarji! Namesto da bi raziskali to podjetje ki dolguje dvakrat vec kot vsa ostala.. pisete kot da nima veze .. debilno!

  • dragec 09:56 29.avgust 2012.

    Kdo bo plačal davke teh neplačnikov?