Slovenija
14233 ogledov

Sindikati na nogah: "Ignorantski modus operandi te vlade se nadaljuje"

vlada janez janša brdo seja vlade Vlada RS
"Ponovno se skuša na 'interventen' način v 'miš-maš zakon' uvesti sistemske spremembe in na ta način zaobiti redni postopek in obvezno vključevanje javnosti."

"V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) z zgroženostjo ugotavljamo, da se ignorantski modus operandi te vlade nadaljuje," je danes predsednik Branimir Štrukelj sporočil javnosti.

V KSJS menijo, da je vlada "pod krinko debirokratizacije" pripravila zakon, ki posega v 16 pomembnih zakonov in sistemskih ureditev.

Vladi očitajo, da skuša zaobiti redne postopke

"Ponovno se skuša na 'interventen' način v 'miš-maš zakon' uvesti sistemske spremembe in na ta način zaobiti redni postopek in obvezno vključevanje javnosti. Poleg tega se s predlaganim zakonom v resnici povečuje pravna negotovost in nepreglednost," so zatrdili.

Zmotilo jih je tudi, da vlada v predlogu zakona uvaja socialno kapico, ki po njihovih besedah izničuje temeljni princip delovanja javnih blagajn - solidarnost. "Na ta način se bo razbremenilo najvišje plače, hkrati pa zmanjšalo prilive zlasti v pokojninsko in zdravstveno blagajno, ki se že danes soočata s pomanjkanjem sredstev," so zapisali.

Na ta način naj bi vlada omogočala prelivanje javnega denarja v zasebne žepe

Po njihovem mnenju skuša vlada s tem zakonom dodatno znižati kriterije za nosilce zdravstvene dejavnosti pri koncesionarjih, saj da predlaga ukinitev zahtevanih delovnih izkušenj v celoti. "Spomnimo, da je koalicija v PKP8 uspela podaljšati rok za določitev nosilcev zdravstvene dejavnosti pri koncesionarjih in da se na ta način omogoča prelivanje javnega denarja v zasebne žepe," so dodali. Poleg tega naj bi vlada s predlaganimi rešitvami še dodatno zniževala ustavno zagotovljene pravice v prekrškovnih postopkih in posegih v zasebnost.

"Za predlog zakona in njegovo vsebino smo sindikati izvedeli iz medijev, vlada pa je preko družbenih omrežij sporočila, da je že začela z njegovo obravnavo. Ekonomsko-socialni svet zakona ni ne prejel ne obravnaval. S tem se samo nadaljuje in poglablja kršenje temeljnih načel socialnega dialoga," so zapisali. Zato od vlade zahtevajo, da predlog zakona umakne iz nadaljnih postopkov obravnave ter "v skladu s pravili delovanja Ekonomsko-socialnega sveta začne o predlaganih 'rešitvah' tega zakona voditi socialni dialog," so še poudarili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Avatar pantani
    pantani 10:07 17.marec 2021.

    Štrukelj, pober se že 1x!!!

  • alen009 08:24 17.marec 2021.

    Le vkup le vkup uboga gmajnaaaaa.

  • Avatar jate
    jate 08:14 17.marec 2021.

    žal ni dovolj,da je samo sindikat na nogah medtem,ko je ljudstvo na kavču...vsi bi morali stopiti skupaj,če druzga ne vsaj za dobrobit naše mladine,ki tone v depesijo,droge itd...