Slovenija
324 ogledov

Sindikati ogorčeni: Vlada sploh ne želi uskladitve vrednosti plač!

denar evri denarnica ARAG Evrski bankovci in kovanci.
Konfederacija sindikatov javnega sektorja izraža solidarnost in polno podporo sredinemu protestnemu shodu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Kot so sporočili, si tako v Svizu kot ostalih sindikatih, članih konfederacije, prizadevajo za boljši in bolj pravičen plačni sistem v javnem sektorju.

"Zavzemamo se, da se ustrezno odpravijo nakopičena plačna nesorazmerja, da se za zaposlene v javnem sektorju zagotovi stimulativno, varno in dostojno delovno okolje ter da pravo mesto dobijo strokovnost, kompetentnost in izkušnje, strokovne nazive pa naj se, namesto poskusa njihovega razvrednotenja, prizna kot pomembne karierne in strokovne mejnike," so sporočili iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Ob tem so izpostavili, da je v času velikega pomanjkanja ustreznih in kompetentnih kadrov ter visoke inflacije nesprejemljivo, "da skuša vlada varčevati ravno na javnih uslužbencih na način, da ne želi uskladitve vrednosti plač in da zamika začetek prehoda na nov plačni sistem". To bo namreč, kot so dodali, najbolj prizadelo tiste v spodnji tretjini plačne lestvice.

V KSJS so napovedali, da bo na protestnem shodu sindikalnih zaupnic in zaupnikov Sviza v znak solidarnosti in podpore stališčem in zahtevam Sviza ter vsem zaposlenim v dejavnosti vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture vihrala tudi zastava KSJS.

Sviz bo v sredo na protestnem shodu pred poslopjem vlade izrazil nestrinjanje z vladnim predlogom za odpravo plačnih nesorazmerij. Opozarjajo, da predlog, ki je bil sindikatom posredovan 18. septembra, ne odpravlja plačnih nesorazmerij, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa nesorazmerja celo povečuje. Ne strinjajo se tudi s predlagano zamrznitvijo usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:50 24.oktober 2023.

    Sprašejem se kdo trenutno vodi to vlado? Znano je kdo jo ruši. Ampak, kakšna je prava vloga sindikatov, GZS, OZS...na koncu medijev.kaj za vraga nismo na istem čolnu slovenske države. Toliko zasebnih interesov, teženj, računov brez krčmarja še ni bilo ...prikaži več videno doslej. Kaj res rabimo vlado državne enotnosti. ? S tem jasno sekte SDS nebi sme biti zraven..Hudič bi vzel šalo bi rekel njihov vodja, ki komaj čaka, da bi vlada klonila. Taista, ki mu je ukradla zagotovljene volitve..