Slovenija
9694 ogledov

Škisova tržnica: en dan zabave, posledice pa ves mesec

škisova tržnica
1/9
Saša Despot
Škisova tržnica vsako leto privabi množico ljudi, za seboj pa pusti tudi veliko umazanije. Le-ta mnoge zelo zmoti, zato so se odločili ukrepati.

Študentska kulturno-zabavna prireditev Škisova tržnica se je odvijala v četrtek, 9. maja. Prizorišče dogajanja je že tretje leto zapored zelenica za Bežigradom, katere lastnik je Ministrstvo za obrambo (MORS). Bližnji stanovalci so besni, ker en dan študentske zabave uniči zelenico, ta potrebuje vsaj en mesec, da si opomore. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beauties of Kardeljeva! 😍☀️☀️ #sunset #kardeljeva

A post shared by Klemen Krejač (@klemenkrejac) on

Skupina dvanajstih okolišanov, ki se druži na zelenih površinah Kardeljeve ploščadi, si že od predlani prizadeva pritegniti pozornost lastnika zemljišča, torej MORS. "Želimo si, da bi presodili, ali je Kardeljeva ploščad res primerna za tovrstne prireditve, ali  bi bilo bolje poiskati primernejšo lokacijo, ki v primeru slabega vremena na okolje ne bo imela tako slabega vpliva," nam je njihovo prizadevanje predstavila Tina K. – ena izmed pobudnic, katere priimek je znan naši redakciji in ostaja anonimen.

Študentski dogodek leta je obiskalo skoraj 20.000 ljudi z vseh koncev Slovenije, zaradi dežja pa je bil vpliv na zelenico še bolj uničujoč.  

"Zelenica si opomore šele mesec dni po dogodku."

Skupino moti, da so posledice degradacije prisotne še dolgo po tem, ko je prireditev zaključena. Prizorišče je po dobrem tednu od prireditve še vedno prekrito z blatom, od trave pa so ostale le korenine. To je vidno na priloženih fotografijah, ki so bile posnete v četrtek, 16. maja, torej teden dni po dogodku.

Kardeljeva ploščad | Avtor: Tina K. Tina K.
"Zelenice ni več možno uporabljati v njene prvotne namene. Že po lanski inpredlanski Škisovi tržnici si je zelenica opomogla šele po mesecu dni. To meščanom onemogoča mirno uživanje, predvsem pa kazi videz območja med fakultetami," razlaga Tina in nadaljuje, da njihov namen ni preprečitev organiziranja tovrstnih dogodkov. "Želimo si predvsem, da organizatorji prireditve ne vidijo le v smislu dobička, temveč razmišljajo tudi o tem, da so zelenice v mestih vedno bolj pomembne, in da jih je treba ohraniti," še pove.

Ob tem se sklicuje na odlok Mestne občine Ljubljana, ki v 16. členu pravi: "Lastniki zemljišč morajo svoja zemljišča vzdrževati tako, da ne kazijo urejenega in čistega videza okolice in ne ovirajo rabe teh površin ter javne in prometne varnosti. Če Inšpektorat Mestne uprave MOL ugotovi, da je lastnik zemljišča ravnal v nasprotju s 16. členom, mu z odločbo odredi ureditev zemljišča."

Za odgovor smo se obrnili tudi na MORS, kjer so nam dejali, da mora organizator posledice odpraviti na lastne stroške. "V kolikor jih na poziv v postavljenem roku ne odstrani, lahko to na njihov račun naredi lastnik zemljišča, to je Republika Slovenija oziroma Ministrstvo za obrambo," pojasnjujejo na ministrstvu. Dodajajo, da so letos pisno že obvestili vodjo prireditve Škisova tržnica 2019 in jo seznanili s pomanjkljivostmi organizacije. Neprijetne posledice morajo odpraviti čim prej. Preko spletne pošte je MORS sporočilo poslalo v ponedeljek, 13. maja 2019. Če organizatorji ne bodo ukrepali, bodo k sanaciji znova pisno pozvani.

Do sedaj zadovoljni s sodelovanjem z Zvezo ŠKIS

Na ministrstvu sicer pravijo, da je bilo v preteklih letih sodelovanje z Zvezo ŠKIS korektno. "Po prireditvi so poskrbeli, da je bilo prizorišče pospravljeno in vrnjeno v prvotno stanje. Nekaj težav je bilo lani, ko je bilo, prav tako kot ob letošnji Škisovi tržnici, slabo vreme. Ko je teren razmočen, nastane zaradi odstranjevanja odrov in ostalih kulis s težko mehanizacijo problem, saj kamioni, ki to odvažajo, zaradi teže poškodujejo travo in robnike ob asfaltiranih športnih igriščih,"  so nam dejali.

Kardeljeva ploščad | Avtor: Tina K. Tina K.
Tina ostaja pri svojih načelih neomajna in del odgovornost preloži tudi na Mestno občino Ljubljana (MOL): "Vsi lastniki zemljišč na območju MOL jih moramo vzdrževati tako, da ne kazijo urejenega in čistega videza. Od MOL pričakujemo, da poskrbi za ponovno pozelenitev in umakne ostanke smeti." Rešitev vidijo v tem, da se "že pred oddajo mestnih zelenic predvidi, če bodo s takimi dogodki trajno poškodovane".

Zemljišče v okolici Kardeljeve ploščadi Ministrstvo za obrambo oddaja skladno s 67. členom Zakona o stvarnem premoženju, ki pravi, da se državno in samoupravno lokalno skupnostno premoženje lahko odda v občasno uporabo. "Ker ima Zveza ŠKIS z odločbo podeljen status delovanja v javnem interesu, jim je skladno z 68. členom zemljišče oddano brezplačno,"razložijo na ministrstvu. Prav tako morajo organizatorji vsako leto pred prejetjem soglasja Ministrstva za obrambo, pridobiti tudi soglasja šol oziroma fakultet v neposredni bližini (Fakulteta za družbene vede, Fakulteta za upravo, Ekonomska fakulteta, Pedagoška fakulteta, Srednja šola za gradbeništvo). Za prireditev morajo vsako leto pridobiti tudi dovoljenje pristojne Upravne enote, o dogodku pa morajo obvestiti še Četrtno skupnost Bežigrad. Ker se omenjeno prizorišče nahaja v neposredni bližini objektov, namenjenim potrebam obrambe, mora organizator poleg splošnih pogojev, kot so skrb za red in varnost, zavarovanje odgovornosti pri zavarovalnici, pridobitev dovoljenja pristojne upravne enote in varnostne službe ter priskrbitiev ograje, zagotoviti tudi, da se obiskovalci ne zadržujejo v neposredni bližini obrambnih objektov.

Tinina skupina ni edina, ki organizacije Škisove tržnice ne podpira. Na MORS so nam dejali, da so v preteklem letu tako oni kot  MOL prejeli pritožbo Dijaškega doma ter pritožbo podpredsednice Društva zelenih nadzornikov Ljubljane.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Lavdan 18:15 20.maj 2019.

    Problem je hitro rešljiv, študentki grablje v roke, pa travno seme in v enem mesecu bo zadeva lepo zelena.

  • Aro 11:48 20.maj 2019.

    Včasih smo bili študentje zametek bodočih intelektualcev. Res smo se znali zabavati, malo bolj kot današnja telefonska generacija, ampak nismo kradli, nismo se tako masovno zakajali in zapijali, nismo utajevali denarja prejetega od skupnosti in nismo tako bedasto in bedno ...prikaži več nastopali na TV, kot delajo tile današnji brojlerči in mamini sinčki. Včasih smo bili študentje ponos naroda, sedaj so pa sramota!

  • cogocogo 09:40 20.maj 2019.

    no ti tvoji junaki ki so za seboj pustili pravo razdejanje so lepo zaslužiji a občani placujejo urejanje teh površin ,,vidim da si veli umski revež ,zadet kot mamba ,,samo da se zapijaš in zadevaš sicer pa brez veze kaj ...prikaži večj razlagati drogerašem kot si ti ,,ne pozabi na metadon