Slovenija
15 ogledov

Škode za dva milijona evrov

Franco Juri Suzana Kos
Posli. Koprski župan Popovič v težavah zaradi nepremičnin v Ankaranu.

“Negospodarno ravnanje, klientelizem in nepotizem so v Kopru postali stalnica. Na skrajno sporno ravnanje pa občani žal niti ne reagirajo več,” ugotavlja Franco Juri, koprski opozicijski svetnik iz stranke Zares.

Skupaj z opozicijskima kolegoma Olgo Franca (SLS) in Viktorjem Markežičem (Oljka) je včeraj predstavil dokumentacijo, ki so jo po dolgotrajnih prizadevanjih nazadnje dobili od vrhovnega sodišča. Gre za tožbe in druge dokumente, ki pojasnjujejo dogajanje v zvezi s trgovsko-gostinskim objektom na nekdanjem mejnem prehodu z Italijo Lazaret. Ker dokumentacija po njihovi oceni razkriva, da občina nikoli ni imela namena kupiti nepremičnino, temveč je zadevo več let s sodnimi postopki zavlačevala, odvetniki pa so se medtem lepo “mastili”, saj je zanje šlo okoli sto tisoč evrov, bodo zadevo predali protikorupcijski komisiji in tožilstvu.

Prodaja za 2,2 milijona manj

Koprska občina je marca, ko so se sodni mlini odvrteli do konca, za nepremičnino na Lazaretu (nekdanji gostinski lokal, trgovino in parcele) plačala 3,4 milijona evrov; zaradi zamudnih obresti torej skoraj milijon več od sprva dogovorjene cene. “Zakaj je tako negospodarno ravnala? Kdo je za to odgovoren? Kako lahko zdaj to isto nepremičnino na dražbi prodaja po precej nižji izklicni ceni 1,2 milijona evrov?” sprašuje opozicija. Škoda po njeni oceni presega 2,1 milijona evrov.

Ankaran: Bojkot dražbe

Pred današnjo dražbo nepremičnin v lasti koprske mestne občine, med njimi je tudi omenjena na Lazaretu, se je oglasila Občina Ankaran v konstituiranju in morebitne kupce znova pozvala, naj nepremičnin v Ankaranu ne kupujejo. Napovedujejo izpodbijanje tako dražbe kot morebitnih sklenjenih kupoprodajnih pogodb. Gregorja Strmčnika je zaradi pozivov investitorjem k bojkotu že doletela tožba; občino Koper je zastopala odvetniška družba Matoz. Zahtevali so 20 tisoč evrov odškodnine, okrožno sodišče je tožbo zavrnilo.

Ankarančani pa so zaradi zlorabe položaja, negospodarnega ravnanja in oškodovanja javnih sredstev podali kazensko ovadbo zoper koprskega župana Borisa Popoviča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.