Slovenija
18 ogledov

Slaba banka težka 3,3 milijarde

Podkupovanje zdravnikov Shutterstock
Iz treh največjih bank na slabo banko za 3,3 milijarde evrov slabih posojil. Za odkup slabih terjatev je predvidena izdaja obveznic s poroštvom države.

Iz treh največjih slovenskih bank se bo na t.i. slabo banko po ocenah Banke Slovenije preneslo za 3,33 milijarde evrov slabih posojil. Delež slabih posojil v treh bankah naj bi s 24,61 odstotka upadel na 8,78 odstotka, je razvidno iz nacionalnega reformnega programa.

Za prenos slabih terjatev na družbo za upravljanje terjatev oziroma t.i. slabo banko so predvidene tri največje slovenske banke, torej Nova Ljubljanska banka, Nova Kreditna banka Maribor in Abanka. Za odkup slabih terjatev je predvidena izdaja obveznic s poroštvom države v višini štirih milijard evrov.

Cilj vlade je, da se prvi prenosi terjatev na slabo banko zaključijo že pred koncem junija in da se glavnina prenosov zaključi pred koncem tretjega četrtletja letos.

Prenos na podlagi realne dolgoročne ekonomske vrednosti

Vlada bo formalno odločitev glede vključitve banke v ukrepe slabe banke sprejela do konca maja. Izbran bo tudi neodvisni revizor za namene prenosa posameznih kategorij premoženja na slabo banko na podlagi realne dolgoročne ekonomske vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.