Slovenija
27 ogledov

Slovenci 3. glede uporabe avtomobila

Voznica Anže Petkovšek
Avtomobil je med Evropejci daleč najpopularnejše prevozno sredstvo, za vožnjo z avtomobilom se zelo pogosto odločajo tudi Slovenci, kaže ta teden objavljena javnomnenjska raziskava Eurobarometer.

Na običajen dan 71 odstotkov Slovencev uporablja avtomobil, ki ga v EU pogosteje uporabljajo le še Ciprčani in Irci.

Slovence bi k pogostejši uporabi javnega prevoza spodbudila predvsem boljša mreža javnega prevoza, je odgovorilo 40 odstotkov sodelujočih v raziskavi. Med odgovori so sledili boljša dostopnost (26 odstotkov) in pogostejši javni prevoz (25 odstotkov).

Za vožnjo z avtomobilom se sicer najpogosteje odločijo Ciprčani (85 odstotkov) in Irci (73 odstotkov), medtem ko se najredkeje Latvijci (38 odstotkov) in Madžari (33 odstotkov).

Največ hodijo Bolgari in Španci

Javni prevoz je najbolj priljubljen v Latviji, kjer ga najpogosteje uporablja 31 odstotkov sodelujočih v raziskavi, priljubljen pa je tudi v Romuniji in na Poljskem, kjer ga pogosto uporablja 29 odstotkov prebivalcev.

Po drugi strani pa javni prevoz najmanj uporabljajo na Nizozemskem (sedem odstotkov) in Cipru (pet odstotkov). V Sloveniji je javni prevoz kot najpogostejšo obliko prevoza izbralo osem odstotkov sodelujočih.

Hojo so najpogosteje izbrali sodelujoči iz Južne Evrope, ta pa je bila največkrat izbrana v Bolgariji in Španiji (v obeh 23 odstotkov) in Romuniji ter na Portugalskem (v obeh 23 odstotkov), najmanjkrat pa v Luksemburgu (pet odstotkov) in Nizozemskem (štirje odstotki), medtem ko je hojo kot pogosto obliko izbrala desetina sodelujočih Slovencev.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 13:12 09.december 2014.

    Tretji smo samo zato ker smo tudi po velikossti Države na 3. mestu in je vse bolj pri roki z avtom . Majhne razdalje vzamejo manj časa /več denarja/, kot pa da si vzamemo javni prevoz z več časa / ...prikaži več/ manj denarja / kar je nakoncu isto !

  • jaki 16:55 08.december 2014.

    Motijo te biseksualci? Se pravi, da te ne motijo homoseksualci?!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:10 07.december 2014.

    kaj a zarad intime drugih ne stopš v savno al zarad tega ker te mot da je nekdo biseksualc?