Slovenija
387 ogledov

Slovenci radi patentiramo

1/6
Žurnal24 main
Slovenci radi patentiramo. Če bi bilo ceneje, bi še več. "Saj posamezniki ponavadi ne zmorejo stroškov prijave," nam pove Ana Hafner iz Inovatorskega centra Aktivnih slovenskih inovatorjev.
Patent je po definiciji izključna pravica fizične ali pravne osebe za izum, ki je nov, na inventivni ravni in je industrijsko uporabljiv. S patentom lastnik patenta uveljavlja monopol nad izumom na trgu (v državah), kjer mu ga podelijo.

Po prvih podatkih Svetovne organizacije za intelektualno lastnino je bilo lani vloženih 162.900 mednarodnih patentnih prijav po pogodbi o sodelovanju na področju patentov. To je 4,8 odstotka več kot leta 2009, ko se je njihovo število zaradi gospodarske krize prvič v zgodovini zmanjšalo. Slovenija je na 35. mestu.

Število patentov se povečuje
Število patentnih prijav pa se po mnenju Javne agencije RS za tehnološki razvoj (TIA)  povečuje "zaradi posledic spodbud s strani države prek razpisov INO in Inovacijski vavčer, ki ju izvajata TIA (prvega) in Japti (drugega)."

V Sloveniji imamo veliko dobrih inovatorjev, ki pa si ne morejo privoščiti, da bi svoj izdelek prijavili kot patent. "Saj posamezniki ponavadi ne zmorejo stroškov prijave," nam pove Ana Hafner iz Inovatorskega centra Aktivnih slovenskih inovatorjev.

 

"Najboljša zaščita je takojšnja proizvodnja," pravijo člani Inovatorskega centra ASI

Največ patentirajo multinacionalke
Patentiranje naj bi bilo še posebej pomembno za tiste, ki ne morejo sami vzpostaviti proizvodnje in trženja izuma.

Vendar praksa kaže nasprotno, pravi Hafnerjeva, "največ patentirajo prav multinacionalke, zlasti farmacevtske. En razlog za to so visoki stroški patentiranja, ki so recimo v Evropi enaki za vse, medtem ko lahko v ZDA tako imenovane majhne entitete to so inovatorji posamezniki, majhna podjetja in neprofitne organizacije – plačujejo zgolj polovične pristojbine za patente."


Inovator ima 30 mesecev časa, da proda patent ali licenco podjetju, ki bo z uspešno proizvodnjo in monopolom nad inovacijo veliko lažje pokrivalo stroške vzdrževanja patenta.

Postopek za patent, dolg in drag
Prijavna pristojbina za prijavo patenta stane 110 evrov, če inovator sam napiše patentni spis. Če ga ne zna, mora najeti patentnega zastopnika, posledica pa je višja cena prijave, okrog 1000 evrov, pove Hafnerjeva.

 

Nato ima inovator 12 mesecev časa, v katerem lahko svojo inovacijo zaščiti tudi drugod po svetu.

 

"Malo pred iztekom 12 mesecev običajno poda tako imenovano PCT-prijavo (velja za vse podpisnice sporazuma, kar precej držav sveta), kar stane okrog 2600 evrov, dodati pa je treba še stroške prevoda v angleščino," pove pomočnica direktorja Hafnerjeva.

 

Galerijo patentov si lahko ogledate TUKAJ.

In nato ima 18 mesecev časa, da poda prijave v tistih državah, v katerih bi rad uveljavljal patentne pravice. Od števila držav pa so odvisni tudi stroški, ki se gibljejo v višini 30 tisoč evrov in več, česar posamezniki praviloma ne zmorejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.