Slovenija
2569 ogledov

Slovenci smo čedalje bolj razsipni

nakupovanje bančna kartica pos terminal
Količina prednovoletnih nakupov, ki jih opravimo Slovenci se iz leta v leto povečuje, posledično porabimo tudi več denarja kot v preostalih mesecih.

Povečan obseg nakupovanja gre lahko pripisati tudi plačam, ki so navadno višje zaradi višjih izrednih izplačil, izplačanih s plačo v decembru. Povprečno izredno izplačilo za november 2017 je znašalo 660,39 evrov bruto. Božičnico ali 13. plačo je v obliki izrednega izplačila za november 2017 prejelo 21,3 odstotka vseh zaposlenih, kar je bilo za 3,0 odstotke več kot za november 2016. Povprečno najvišje izredno izplačilo so prejeli zaposleni v dejavnosti informacijske in komunikacijske dejavnosti (1.312,91 evra bruto). Delež zaposlenih, ki so prejeli izredno izplačilo, je bil najvišji v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (52,2 odstotka).

Vsako leto decembra zapravimo več

Najbolj se poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, čedalje več ljudi kupuje v tem času tudi kozmetiko in oblačila, poveča se tudi nakup živil. Zvišuje se tudi število nakupov prek interneta. 

Rast decembrske prodaje na letni ravni kaže, da v decembru porabimo vsako leto več denarja. Prodaja v trgovini na drobno je bila v decembru 2017 za 5,1 odstotka višja kot leto pred tem. Decembra lani je bila višja tudi povprečna mesečna prodaja blaga prek interneta in po pošti, in sicer za 19,8 odstotka, od prodaje v decembru 2016 pa za 24 odstotkov. 

nakupovanje darila | Avtor: Profimedia Profimedia

V primerjavi z drugimi preudarnejši

Primerjava s preostalimi državami članicami EU je pokazala, da smo pri prazničnih nakupih bolj preudarni. Za neživila so decembra lani manj kot pri nas zapravili le na Hrvaškem, bistveno več pa v Združenem kraljestvu. Nekaj malega pod evropskim povprečjem smo glede na podatke o tem, koliko smo decembra lani porabili za živila. Najmanj so za hrano zapravili na Hrvaškem, največ pa v Luksemburgu. Samo v Sloveniji in na Malti se je prodaja živil v decembru glede na povprečno mesečno prodajo celega leta povečala bolj kot prodaja neživil.

Pri nakupovanju daril smo po podatkih sodeč precej tradicionalni. V prednovoletnem obdobju se je lani najbolj povečal uvoz igrač, čokolade in čokoladnih bonbonov, penečih vin ter čestitk in poštnih razglednic. 

Decembra se poveča tudi obisk gostinskih lokalov, kjer smo lani v zadnjem mesecu pustili za 11,1 odstotka več denarja kot povprečno v celotnem letu. Poveča se tudi obisk praznično okrašenih mestnih središč. Največji obisk beleži Ljubljana, kjer je bil lani obisk decembra za 82,9 odstotka višji od mesečnega povprečja lani. Podobno velja tudi za Mursko Soboto, Slovenj Gradec, Maribor in Celje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 15:16 02.december 2018.

    Ko pišete o rasti osebne porabe pred N.L. , da bi ugotovili ali pišete resnico ali laži , bi bilo potrebno primerjati isto z rastjo zadolževanja na os. računih občanov. Samo razlika je lahko rast , ker je brez takšne ...prikaži veče analize vse ostalo samo prelivanje iz šupljega v prazno !

  • miki1234 14:49 30.november 2018.

    kakšne raziskave da ti gre na bruhanje... "Božičnico ali 13. plačo" vidijo samo zaposleni v JU in večjih podjetjih kot so zavarovalnice, banke in farmacije... drugi tega ne poznajo !

  • NeAnonimni 13:18 30.november 2018.

    Denar mora krožit...