Slovenija
2915 ogledov

Slovenija bo nekoliko manjša

Interaktivni zemljevid Žurnal24 main
Zunanji minister Karl Erjavec je poslancem predstavil "vizualizacijo" poteka meje po arbitraži na novih zemljevidih.

Predsednik vlade Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta po koncu seje odbora za zunanjo politiko povedala, da so poslanci podprli delovanje vlade v zvezi z implementacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško in da se je danes znova izkazala enotnost slovenske politike v parlamentu.

Zunanji minister je poslancem prinesel uradni prevod sodbe in zemljevide o poteku meje. Kot je dejal pred sejo, je s sabo prinesel "vizualizacijo" poteka meje. "Črta je zarisana," je dejal Erjavec. "Pričakujem enotnost, kar se tiče spoštovanje arbitražne odločbe."

Z določitvijo meje se je spremenila tudi površina ozemlja Republike Slovenije, ki je doslej uradno znašala 20.273 kvadratnih kilometrov in bo po novem neuradno nekoliko manjša, o čemer smo že pisali v prispevku Po arbitraži na delo kartografi. Razlog je v tem, da sta nekatera sporna območja do sedaj k svoji državi prištevali tako Slovenija kot Hrvaška.

distribucija, zemljevid slovenije, zurnal24 Slovenija Po arbitraži na delo kartografi

Odbor se je sicer zaradi obravnave tajnosti dokumentacije sestaja za zaprtimi vrati. Cerar je po seji povedal, da so soglasno podprli sklepe,"ki v celoti potrjujejo, da sta delovanje in usmeritev vlade v zvezi z implementacijo arbitražnega sporazuma pravilna in da gredo v pravo smer". "Sklepi vlado zavezujejo, da s to aktivnostjo nadaljuje," je povedal Cerar. 

meja Kritične točke Slovenija Kaj pravi sodba arbitražnega sodišča o kritičnih točkah?

Vlada je sicer po Cerarjevih navedbah prejela tudi pooblastilo, da nadaljuje dialog s Hrvaško glede implementacije arbitražne odločbe. 

Razsodba je mednarodno zavezujoča

Predsednik odbora Jožef Horvat (NSi) je pojasnil, da je odbor potrdil, da je razsodba arbitražnega sodišča mednarodnopravno zavezujoča, v enaki meri za Slovenijo in za Hrvaško. Vladi priporoča, da se pri izvršitvi razsodbe še naprej zavzema za dosledno spoštovanje mednarodnega prava in prava EU.

Odbor je tudi ugotovil, da hrvaško zavračanje razsodbe arbitražnega sodišča ter hkratno ponujanje bilateralnega dogovora ni verodostojno, saj sta državi takšen bilateralni sporazum, in sicer sporazum Drnovšek-Račan, že dosegli, a je Hrvaška od njega enostransko odstopila.

OZP je vladi še priporočil, da si pri izvršitvi razsodbe še naprej prizadeva za nadaljnji dialog s Hrvaško, obenem pa od vlade pričakuje, da ga o poteku dialoga in procesu izvrševanja razsodbe sodišča redno obvešča, je pojasnil Horvat.

V prihodnjih dneh priprava zakonov

Vlada bo v prihajajočih dneh in tednih po Cerarjevih zagotovilih pripravila vse zakonodajne predloge, ki jih bo predložila državnemu zboru v zvezi s procesom implementacije arbitražne odločbe.

V tem sklopu bo tudi interventni zakon, ki bo na vladi zelo verjetno obravnavan in sprejet prihodnji teden.

Meja v piranskem zalivu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Cerar je sicer pozdravil "konstruktivno razpravo na odboru". Izrazil je prepričanje, da gredo na ta način "najbolje skupaj proti implementaciji oz. prizadevanjem za implementacijo sporazuma".

Zadovoljen z razpravo je bil tudi minister Erjavec. "Zopet se je pokazala enotnost slovenske parlamentarne politike, kar je zelo pomembno, ker Hrvaška ne želi sodelovati pri implementaciji arbitražne odločbe," je povedal minister.

"Razprava je bila zelo kvalitetna in zelo poglobljena," je še povedal Erjavec. "Mislim, da bi morali v okviru OZP večkrat imeti te razprave, tudi zato, da bi se lažje razumele posamezne poteze, ki jih delajo predsednik vlade, minister za zunanje zadeve."

dezurni@zurnal24.si

Interaktivni zemljevid Slovenija Novi zemljevidi Slovenije v kratkem dostopni tudi javnosti ...
Komentarjev 5
  • Pepe007 14:50 12.oktober 2017.

    In slovenski volivci bodo tistega, ki nas je peljal v arbitražo, nagradili v kratkem še z enim petletnim mandatom.

  • maresem 18:16 11.oktober 2017.

    Banda kravatarska, lena,... nesposobna.... kje spite, da vas ne ukradejo. Kar ste sposobni narediti je, da iz kruha naredite drek.

  • Tupamaros 12:06 11.oktober 2017.

    Celovita uresničitev arbitražne razsodbe v predpisanem 6 mesečnem roku in nasploh je možna zgolj s sodelovanjem obeh držav. To pomeni, da brez sodelovanja obeh držav razsodbo ni možno implementirati. Slovenija je drago plačala falirani izdelek, ki ga ni mogoče uporabiti ...prikaži več brez medsebojnega dogovora. Pa smo spet tam kjer smo bili že 25 junija 1991.