Slovenija
18 ogledov

Slovenija odpira pot Hrvaški v Nato

Čeprav pobudniki še nimajo natančne številke, je bolj ali manj jasno, da stranki Žurnal24 main
Slovenija bo čim prej poslala hrvaško ratifikacijsko listino za Nato depozitarju, vladi ZDA, je napovedal Borut Pahor. Referendumska pobuda SSN skoraj zagotovo ne bo uspela.

Na upravnih enotah po Sloveniji se izteka zbiranje podpisov pod pobudo za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, ki jo je vložila Stranka slovenskega naroda. Ker pobudniki skoraj zagotovo ne bodo zbrali potrebnih 40 tisoč podpisov, je politični vrh že napovedal hitre ukrepe. Predsednik DZ Pavel Gantar tako naj ne bi čakal vročitve zbranih podpisov, za kar imajo pobudniki teden dni časa.

Premier Borut Pahor pa je v četrtek napovedal, da "bo Slovenija čim prej poslala ratifikacijsko listino depozitarju, vladi ZDA, in bo hrvaški premier Ivo Sanader v aprilu povabljen na vrh zveze Nato". Poudaril je, da je vlada storila vse, kar je bilo treba, da ne bi bili ogroženi interesi Slovenije, Nata in Hrvaške.

Gantarjeve namere ni komentiral
V zvezi s tem, da pobudniki referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, kot kaže, ne bodo uspeli zbrati 40 tisoč potrebnih podpisov, pa je Pahor povedal, da je vsak, ki izpolni pravico za zbiranja podpisov, enakovreden. "Stranka slovenskega naroda je bila lastnica te pravice in jo je bilo treba spoštovati," je povedal Pahor. Obenem je še povedal, da ni v pristojnosti predsednika vlade, da odloča o tem postopku, temveč je to v pristojnosti predsednika državnega zbora Pavla Gantarja.

SDS o referendumu
Na verjeten propad referendumske pobude so se odzvali tudi v SDS: "Uporaba besede referendum s strani uradnih predstavnikov Slovenije bo zvenela drugače kot doslej, po neuspešni akciji zbiranja podpisov bo jasno, da to orožje lahko v Sloveniji uporabi resna politika, ne pa neka izmišljena, v obliki društev, skupin ali neparlamentarnih strank; skrivanje, ki ga je bilo doslej mogoče zaznati za uporabo te besede, ne pride več v poštev in to je dejstvo, ki gre v korist sosednji državi."

Škrinjaričevo opozorilo
Predsednik SSN Lovro Škrinjarič je dejal, da bi predsednik DZ Pavel Gantar, če ne bi počakal na vročitev podpisov, kršil zakon. Dejal je, da to ne bi bilo nič nenavadnega. Po njegovem mnenju se bo tako tudi predsednik državnega zbora pridružil hitenju predsednika vlade in predsednika države, s katerim si bo Slovenija "močno poslabšala pogajalska izhodišča s Hrvaško".

Namen le zaščita interesov Slovenije
Na vprašanje, kaj bo od celotne in, kot kaže, neuspešne akcije imela stranka, je Škrinjarič odgovoril, da njihov osnovni namen kljub drugačnim očitkom ni bila publiciteta, pač pa predvsem zaščita interesov Slovenije, obenem pa se je stranka z nekaterimi odstopi in izstopi tudi notranje prečistila.

Kot je znano, je ustavno sodišče v sredo tudi zavrglo predlog SSN, naj do končne odločitve o pobudi, s katero izpodbija več določb zakona o referendumu in ljudski iniciativi, zadrži uveljavitev in izvrševanje zakona o ratifikaciji protokola o pristopu Hrvaške k Natu in prekine zbiranje podpisov za referendum. V SSN napovedujejo, da bodo kljub neuspešnemu zbiranju podpisov vztrajali, da ustavno sodišče odloči o ustavnosti referendumskega zakona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.