Slovenija
1430 ogledov

Slovenija za podaljšanje nadzora na meji

mejni prehod s Hrvaško Epa
Policija predlaga podaljšanje nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko za nadaljnjih 20 dni.

Prvo podaljšanje nadzora na mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko se bo izteklo 19. novembra, zato je policija predlagala, da se nadzor podaljša za nadaljnjih 20 dni, je povedal direktor Uprave uniformirane policije, Marko Gašperlin

Z uvedbo nadzora so določeni mejni prehodi, kjer lahko mejo prestopajo vsi, in tisti, kjer lahko mejo prestopajo samo državljani EU.  

Slovenija lahko nato podaljša nadzor na meji še enkrat za 20 dni, kar pomeni, največ do 21. decembra. V primeru, da bi nadzor radi ohranili tudi po tem času, bo potrebno po Gašperlinovih besedah poiskati drugačno pravno podlago. V tem primeru bo treba bistveno bolj utemeljiti, zakaj želi Slovenija ohraniti nadzor. "Če izhajamo iz stopnje ogroženosti, predvsem pa zahodne migracijske pot, če se situacija bistveno ne bo spremenila, lahko pričakujemo razmišljanje v to smer. Ni pa odvisno zgolj in samo od nas," je spomnil Gašperlin.

Predsednik vlade Robert Golob je danes na obisku v Italiji, kjer bosta z italijansko predsednico vlade Giorgio Meloni govorila tudi o nadzoru na mejah

Nivo nezakonitih prehodov ostaja visok, a ne narašča

Policija je od 21. oktobra zaradi neizpolnjevanja pogojev vstop zavrnila 291 državljanom tretjih držav. Odkrili so 54 kaznivih dejanj, pri čemer je v večini primerov šlo za tihotapljenje ljudi, pa tudi ponarejene dokumente in ukradena vozila.

Odkrili so 438 prekrškov s področja Zakona o tujcih in nadzora državne meje. Na podlagi vpisov v schengenski sistem je bilo izvedenih 187 ukrepov. Pri mejni kontroli so odkrili tudi 436 ostalih prekrškov, kjer je v večini primerov šlo za kršitve s področja varnosti v cestnem prometu. 

V letošnjem letu so do včeraj zabeležili 52.506 nedovoljenih prehodov meje, pri čemer prednjačijo državljani Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije. Od tega je bilo dobrih 50.000 nedovoljenih prehodov na območju meje s Hrvaško. "Velik porast smo beležili julija, avgusta in septembra, medtem ko se z oktobrom situacija umirja. Še vedno je nivo visok, in sicer približno tisoč na tedenski ravni, a ne narašča več," je povedal Gašperlin.

Od 21. oktobra do včeraj so zaznali 3.709 nedovoljenih prehodov meje, od tega 3.549 na meji s Hrvaško. "Letos je Slovenska policija obravnavala že 368 tihotapcev ljudi, od uvedbe ponovnega odzora 48, lani v enakem obdobju 187.

Za zdaj daljših čakalnih dob ni

Večjih čakalnih dob ni. Na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje in Pince so zaznali nekaj krajših čakalnih dob. Pred prihajajočimi prazniki je Gašperlin opozoril na večje število potnikov na cestah. Vse, ki bodo prehajali mejo, je pozval, naj imajo s seboj veljavne dokumente, ki jih po potrebi pokažejo. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 28
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:17 15.november 2023.

    Se je vlada preveč hvalila kako varna država smo,zdaj bodo pa imeli veliko dela

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:06 14.november 2023.

    Zakaj je poostren nadzor na mejnih prehodih, če migranti v našo državo prihajajo po nezakoniti poti? Zakaj se ne okrepi nadzor vzdolž celotne meje, saj vendar obstaja tudi kakšna sodobna tehnologija za pomoč pri nadzoru.

  • Plavi-mil 16:22 14.november 2023.

    Ta golobnjaki ne ve kdo pije, kdo plača, taubi v Italiji pa moleduje , da ne bi več imeli nadzora na meji.