Slovenija
122 ogledov

Sloveniji nova položnica arbitražnega sodišča, Hrvaška pravi, da jo stroški ne zanimajo

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Slovenija je morala zaradi kršitve pravil arbitraže dodatno plačati še znesek v višini 800 tisoč evrov. Hrvaški mediji med tem poročajo, da za arbitražo država ne bo dala niti kune več.

Državi sta si doslej v skladu s sporazumom stroške za arbitražo delili in vsaka od držav je pokrila polovico. Ker pa je Slovenija z nedovoljenimi pogovori med nekdanjim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca in slovensko zastopnico pred sodiščem Simono Drenik kršila pravila arbitraže, je sodišče v delni razsodbi Sloveniji naložilo, naj nakaže sredstva za pokritje dodatnih stroškov sodišča.

Slovenija je tako prejela še en račun v višini 800 tisoč in kot so nam pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve ga je novembra tudi plačala. Gre za najvišji račun za delovanje sodišča doslej, saj je država za vse skupne stroške poleg omenjenega zneska plačala 850 tisočakov.

Zadnji astronomski račun bi si državi vsaj v teoriji še vedno lahko razdelili s sosedi, saj sodišče še ni reklo zadnje o delitvi stroškov. "Arbitražno sodišče si do izreka končne razsodbe pridržuje pravico, da dokončno razdeli stroške. Ne glede na to, pa za zdaj Slovenija nakaže sredstva za pokritje stroškov, ki so posledica podaljšanja postopka onkraj prvotno predvidenega roka," je sodišče zapisalo v vmesni razsodbi 1. julija.

A četudi bi sodišče delež plačila stroškov odredilo tudi Hrvaški, je malo verjetno, da jih bodo sosedje poravnali. Že dlje časa namreč vztrajajo, da niso več stranka v postopku in da odločitev sodišča ne bodo več komentirali. Nedavno pa je hrvaški časnik Večernji list poročal, da "Hrvaška za arbitražo s Slovenijo ne bo porabila niti kune več" .

Komentarjev 17
  • Harrison 08:07 21.december 2016.

    In potem Korl podpira razne interpelacije proti raznim ministrom. A sam bi moral takoj odstopiti kot zunanji minister za nepopravljivo škodo, ki jo je naredil Sloveniji. Raziskati bi morali vse te vohune, ki so namerno prisluškovali in nato vse dali v javnost.

  • Koka 07:48 21.december 2016.

    Pravi naslov za položnico Erjavec, Sokolec, Drenik!!! A je kdo od te trojice "butalcev" že bil kaznovan?

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 14:04 20.december 2016.

    A nista mogla Pahor in Rjavec dvakrat v vrsti stat ,ko se je delila pamet.Pahor je Hrvate spustil v EU brez da je kaj iztržil.Buntel.Zdaj pa glejte in se učite od Hrvatov kako bodo jebali Srbijo za EU.