Slovenija
88 ogledov

Slovenščina brezplačno za tujce

Ministrica poudarja, da je odnos do jezika temelj naše državnosti. (Foto: Benjam Žurnal24 main
Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) z brezplačnim programom učenja slovenskega jezika tujcem želi olajšati vključevanje v vse sfere življenja.

Kampanja Učim se slovensko, da bom lahko povedal, kdo sem želi spodbuditi tujce, ki živijo med nami, da obiščejo tečaje slovenščine, "saj bomo tako lažje odpravili jezikovne pregrade ter spodbudili njihovo hitrejše in lažje vključevanje v slovensko družbo", so sporočili z MNZ.

Ministrica Katarina Kresal je dejala, da sta "način, na katerega država ureja vprašanja tujcev, in odnos, ki ga do tujcev kaže naša družba, temeljna kazalnika naše demokratičnosti, solidarnosti in odprtosti za nova spoznanja in poglabljanje medkulturnega dialoga". "Odnos, ki ga gojimo do našega jezika, pa je temelj naše državnosti, in prav je, da z različnimi ukrepi spodbujamo tujce k spoznavanju in učenju slovenskega jezika," je še poudarila ministrica.

Ministrstvo je brezplačni program učenja slovenskega jezika, seznanjanja s slovensko zgodovino, kuturo in ustavno ureditvijo začelo že pred dvema letoma. Znanje slovenskega jezika je namreč pomembno za lažje vključevanje tujcev v vsa področja življenja. Do konca lanskega leta se je tečajev udeležilo že 3.333 tujcev. Slovenija je 75 odstotkov sredstev, kar znaša 1,6 milijona evrov, pridobila iz evropskega sklada. Letos bodo posebno pozornost namenili obveščanju o brezplačnih tečajih.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.