Slovenija
44 ogledov

Slovenski ugovor na zaščito hrvaškega kulna

salama -fotografija je simbolična Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
Hrvati bi radi zaščiti izdelek slavonski kulen, pri čemer je Slovenija vložila ugovor. Hrvati so ogorčeni. Gre za povračilni ukrep zaradi zapletov pri zaščiti kranjske klobase?

Slovenija je vložila ugovor na registracijo zaščite hrvaškega izdelka slavonski kulen, ki je precej razburil hrvaško javnost in šokiral proizvajalce kulna na Hrvaškem. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so danes za STA pojasnili, da so se za to potezo odločili zaradi zaščite slovenskih proizvajalcev kulna.

Slovenija je na vlogo Hrvaške za registracijo slavonskega kulna ugovarjala na podlagi določbe evropske zakonodaje o shemah kakovosti, ki govori, da bi registracija predlaganega imena ogrozila obstoj popolno ali delno identičnega imena ali blagovne znamke ali obstoj proizvodov, ki so bili zakonito na trgu že najmanj pet let pred datumom objave enotnega dokumenta za registracijo slavonskega kulena v uradnem listu EU, so pojasnili na ministrstvu. "Razlog za ugovor je torej, da tudi slovenski proizvajalci proizvajajo proizvod z imenom 'slavonski kulen'," poudarjajo na ministrstvu.

Zadnji dan

Hrvaški proizvajalci kulna so jezni, ker je Slovenija ugovor poslala zadnji dan, ko je še bila možna pritožba, potem ko je Hrvaška 13 let delala na registraciji in zaščiti slavonskega kulna. Tajnik združenja Slavonski domači kulen/kulin Andrija Matić je za hrvaške medije spomnil, da Madžarska ni imela nobenih pripomb, ko je Hrvaška zaščitila baranjski kulen. Poudarja, da je slavonski kulen tradicionalni hrvaški izdelek.

Eden najbolj znanih hrvaških proizvajalcev kulna Tomislav Galović je spomnil, da je še pred sedmimi letih od slovenske vlade zahteval, naj edini slovenski proizvajalec "slavonskega kulna" Celjske mesnine ustavi proizvodnjo izdelka, ker "nima povezave z originalom", a se ni nihče odzval. Meni sicer, da bo na koncu vse dobro za Hrvaško in da se bo slovenska poteza izkazala kot dobra reklama za slavonski kulen.

Maščevanje zaradi kranjske klobase?

Slovenska stran ima dva meseca časa, da pojasni svojo zahtevo, na katero bo Hrvaška nato odgovorila. V Jutarnjem listu danes ocenjujejo, da se Slovenija verjetno maščuje zaradi hrvaškega ugovora na kranjsko klobaso, po katerem je hrvaška mesna industrija dobila še 15 let časa, da bi lahko proizvajala izdelek pod tem imenom. Lahko, da se bo podobno zgodilo z industrijskim slavonskim kulenom iz Slovenije, menijo.

Komentarjev 7
  • Plavi-mil 17:41 18.februar 2016.

    Če uspemo ali ne, važno je da enkrat sosedje občutijo, kako je, ko si želi negdo prisvojiti tuje, pa naj bo to morje ali klobasa.

  • korisnik_16872 15:27 18.februar 2016.

    Potem pa tudi ne bi smeli uvažat iz Avstrije in Nemčije.

  • alojzr 14:28 18.februar 2016.

    Hrvati še pisati ne znajo. Ne napiše se "slavonski" kulen ampak pravilno: slovenski kulen.