Slovenija
49 ogledov

Smeti dobre za elektriko

odpadki Gregor Katič
Odlagališče. Plinska elektrarna v Puconcih bo zgrajena še letos. Zmanjšal se bo tudi smrad.

V Centru za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), ki upravlja regijski center za ravnanje z odpadki Pomurja, so s študijo ugotovili, da na odlagališču nenevarnih odpadkov nastaja dovolj plina, ki bi ga lahko izrabili za proizvodnjo električne s soproizvodnjo toplotne energije za naslednjih od 15 do 20 let. Že lani so odlagališče uredili tako, da omogoča normalno izkoriščanje tega plina, zdaj pa bodo zgradili še plinsko elektrarno, ki naj bi bila dokončana oktobra.

Preostanek v omrežje

Kot pravijo v Ceropu, se bodo s tem v celoti pokrile potrebe po porabi električne energije za obratovanje podjetja, preostanek bodo oddali v omrežje, zagotovili pa bodo tudi ogrevanje prostorov. "Pri sežigu odpadkov se sprosti približno 20.000 džulov energije na gram," razlagajo, s čimer ima tako gorivo dvakrat večjo kurilno vrednost kot navadna drva.

Množičnih zaposlitev ne bo

Elektrarno bo za slabih 600.000 evrov zgradilo podjetje Rudis iz Trbovelj s podizvajalcem Nafta strojna iz Lendave, po ocenah Ceropa pa se bodo investirana sredstva povrnila že v manj kot štirih letih. Veliko možnosti za zaposlitev v Pomurju, kjer je registrirano brezposelnih že 10.000 ljudi (ob 40.000 delovno aktivnih), pa nova plinska elektrarna ne bo prinesla. "Odprla se bo možnost dodatne zaposlitve vsaj enega delavca," pravijo v Ceropu.

Manj bo smrdelo

Z izgradnjo plinske elektrarne bo olajšano tudi življenje puconskih prebivalcev, ki morajo vsako poletje prenašati smrad, ki se širi z odlagališča, na katerem se kopičijo odpadki z vsega Pomurja. "Plinska elektrarna je tudi del programa zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, ki povzročajo del neprijetnih vonjav z območja odlagališča," še pravijo v Ceropu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.