Slovenija
21 ogledov

Denar izbrisanim 14. septembra

Izbrisani Žurnal24 main
Odškodnine za nematerialno škodo, ki jih je šestim izbrisanim 26. junija dosodilo Evropsko sodišče za človekove pravice, bodo izplačane 14. septembra, denar pa je že zagotovljen, so pojasnili na državnem pravobranilstvu.

Hkrati z dosoditvijo odškodnin je sodišče Sloveniji naložilo, da se mora s šestimi izbrisanimi – Mustafo Kurićem, Ano Mezga, Tripunom Ristanovićem, Alijem Berisho, Ilfanom Sadikom Ademijem in Zoranom Minićem – v treh mesecih dogovoriti o morebitni odškodnini za premoženjsko škodo. Na državnem pravobranilstvu v zvezi s tem pojasnjujejo, da država omenjenega dogovora še ni sklenila, ob tem pa ne navajajo, kdaj bi se to lahko zgodilo. Rok za sklenitev dogovora je sicer 26. september.

V omenjeni sodbi je sodišče Sloveniji tudi naložilo, naj v enem letu pripravi sistem odškodnin za vse izbrisane v Sloveniji. Na ministrstvu za notranje zadeve so v zvezi s tem za STA pojasnili, da aktivnosti, povezane z omenjeno zahtevo, tečejo, predlagane rešitve pa bo, ko bodo pripravljene, obravnavala vlada. "Takrat bomo javnost tudi obvestili o sprejetih ukrepih," so zapisali.

Evropsko sodišče je omenjene odškodnine šestim izbrisanim dosodilo, ker je ugotovilo, da Slovenija še ni v zadostni meri uredila vprašanja izbrisanih.

Komentarjev 4
  • Sašo Grinaver 05:38 06.september 2012.

    http://www.youtube.com/watch?v=T9ZdqDbjkac&feature;=relatedImeli so možnost !

  • albert 20:13 05.september 2012.

    Očitno balkan ne more brez Slovenije že v jugi so živeli na naših plečih zadeva pa se očitno nadaljuje. Kje imamo odvetnike, da Evropi razložijo, da so imeli vsi možnost za ureditev statusa pa tega niso storili. Imamo jih pa ...prikaži več so nesposobni.A so ti jugosi kao izbrisani kje zaposleni ali živijo na sociali?

  • mirko 19:47 05.september 2012.

    Če bi se tako imenovanim izbrisanim, resnično šlo za dosego pravice, bi šli tožit posameznike, ki so takrat bili na tistih funkcijah in sprejeli te ukrepe za izbris. v tem primeru se pa točno vidi, da jim je vseeno kdo ...prikaži več jim plača odškodnino, ali odgovorni, ali davkoplačevalci. Važno jim je samo to, da pokasirajo čimveč denarja, pa četudi to plačajo davkoplačevalci.