Slovenija
44 ogledov

Sodelovalo bo 5.000 Slovencev

slovenija 29.01.14, Jernej Pikalo, nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so razp Anže Petkovšek
Raziskava. Ocenjevali bodo kompetence odraslih, da se bo država lažje prilagodila.

Dve uri bo trajalo osebno anketiranje odraslih, starih od 16 do 65 let, ki jih bo k prostovoljnemu sodelovanju pisno povabil nacionalni konzorcij, ki izvaja raziskavo PIAAC. Gre za obsežno mednarodno raziskavo merjenja in ocenjevanja kompetenc odraslih, katere rezultati bodo znani leta 2016.

V pomoč več resorjev

"Raziskava je pomembna, da ne bomo na pamet govorili, kako so kompetence odraslih usklajene ali neusklajene s potrebami trga," pravi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, čigar ministrstvo je naročnik raziskave, ki pri OECD poteka ob podpori Evropske komisije.

Rezultat prvega kroga, ki je potekal med letoma 2008 in 2013, je za 17 držav Evropske unije namreč razkril šibko točko: spretnosti in kompetence evropske delovne sile niso v skladu s pričakovanji in zahtevami trga dela. Za ugotovitev stanja v Sloveniji in kasnejše izboljšave nacionalnih politik bodo anketarji ugotavljali temeljno bralno pismenost državljanov, matematično pismenost, reševanje problemov v tehnološko zahtevnih okoljih, posebej za Slovenijo pa je dodana vrsta vprašanj o karieri in zadovoljstvu s kariero.

Z rezultati raziskave si bodo pomagali na ministrstvih za izobraževanje, delo, kulturo, infrastrukturo, kmetijstvo, notranje zadeve, zdravje in gospodarstvo. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je izpostavila pomembnost prilagoditev aktivnih politik zaposlovanja glede na izsledke, na infrastrukturnem ministrstvu pa si bo z ugotovitvami pomagala predvsem agencija za varnost prometa.

Vsi ministri ob tem povabljence pozivajo, naj se vabilom odzovejo. Anketa bo vodena anonimno, več informacij pa je ob delavnikih na voljo na telefonski številki 080 1449 in na spletni strani Piaac.acs.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.