Slovenija
7449 ogledov

Sodniki iz medijev izvedeli, da se selijo v zapuščeno stavbo na odročni lokaciji

Sodišče
1/4
Anže Petkovšek
"Novica o preselitvi na Litijsko cesto, ki smo jo izvedeli iz medijev in o kateri s strani ministrstva za pravosodje nismo dobili nobene uradne informacije, nas je presenetila," so danes sporočili z upravnega sodišča.

Ker nimajo nobenih uradnih informacij, "razpolagamo samo z informacijami v besedi in sliki iz medijev. Na podlagi teh informacij lahko, ne da bi se spuščali v primernost oziroma višino plačanega zneska, samo zatrdimo, da zgradba na Litijski prav gotovo ni ustrezna za sodišče. Očitno gre za zapuščeno zgradbo na razmeroma odročni lokaciji, ki bi potrebovala popolno in temeljito (verjetno dolgoletno) obnovo, da bi dosegla standarde, ki jih imamo sedaj na sedežu sodišča," so zapisali v sporočilu za medije.

Pričakovali so, da bodo imeli pred odločitvijo možnost ogleda morebitnih lokacij, kot je bilo pred letom 2007, ko se je sodišče s Tržaške ceste preselilo na Fajfarjevo. "Zgradba na Fajfarjeva je bila na novo zgrajena in imeli smo možnost, da smo sodelovali tudi pri načrtovanju umestitve razpravnih dvoran in službenih prostorov, ki ustrezajo standardu, da so javni prostori ločeni od službenih, kar zagotavlja varnost in učinkovitost poslovanja sodišča," so zapisali.

Upravno sodišče ima sedež na naslovu Fajfarjeva 33 v Ljubljani. Zasedajo celotno tretje in tri četrtine četrtega nadstropja v skupni izmeri 1826 m2 (od tega 200 m2 arhiva), imajo tudi dvajset zunanjih parkirnih mest. Prostori so v lasti države. Zaradi dodatnih zaposlitev zlasti strokovnih sodelavcev jim na sedežu sodišča manjka pisarn. O tem so v začetku leta 2023 seznanili ministrstvo za pravosodje, spomladi so imeli sestanek, na katerem so jih obvestili, da iščejo prostore za preselitev celotnega sodišča, na sodišču pa so pripravili načrt, koliko in kakšne prostore potrebujejo.

Lani jeseni jih je ministrstvo za pravosodje obvestilo, da nove lokacije letos ne bo, prav tako da ni več aktualen projekt sodne palače, zato so ministrstvu predlagali, da naj poiščejo vsaj prostore za strokovne sodelavce na drugi lokaciji, česar si sicer niso želeli. Lani jeseni so ministrstvo za pravosodje obvestili, da naj bi bili v hiši v drugem nadstropju prosti še prostori, ki jih sicer zaseda Urad za nadzor proračuna ter da bi tam morebiti lahko dobili nekaj pisarn, kar bi bila po mnenju sodišča najbolj ekonomična rešitev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • marko256 14:30 09.januar 2024.

    Pa kaj si mislijo teli sodniki, da držijo boga za ja... Že bog je rekel, ne sodi jaz sem edini pravičen sodnik!

  • Bojan Lavrencic 13:11 09.januar 2024.

    Torej za nase sodnike he vse kar ni center mests ze odrocno. Sam pa se ze dolgo sprasujem zakaj taksne upravne zgradbe raje ne selijo na obrobje kjer je sigurno lazji dostop kot pa v natrpanih srediscih mesta. Pa naj ...prikaži več je to LJ ali pa MB in drugje. Ce pa sedaj sodnike moti ker ne bido mogli med obravnavo malce po centru se sprehajati pa je drug problem in sicer problem njihove delovne etike.

  • Plavi-mil 08:55 09.januar 2024.

    Ja, revčki, zdaj bodo pa morali malo dlje hoditi spat.