Slovenija
2791 ogledov

Šola ne bo več vozila otrok na sistematske preglede

Otrok pri zdravniku Profimedias
Ravnatelj pravi, da sistematski pregledi niso del programa, zato jih ne bodo izvajali.

Osnovna šola Prebold je sprejela odločitev, da otrok ne bodo več vozili na sistematske preglede, piše Delo. Ravnatelj šole Oton Račečič, ki sicer priznava, da je to že desetletja utečena praksa, za takšno odločitev našteje več vzrokov. Med drugim tudi to, da sistematski pregledi niso v izobraževalnih programih in bi se morali izvajati v dnevih dejavnosti. Učitelji po njegovih besedah niso servis za zdravstvene dejavnosti. 

Poudaril je še dve stvari. Zaradi velikega števila otrok v čakalnicah se je pojavil hrup, kar je zmotilo zdravnike, ki so učiteljem očitali, da otrok ne morejo umiriti. Težave so bile tudi, ker nekateri starši niso dovolili cepljenj. 

Ravnatelj meni, da so sistematski pregledi otrok dolžnost staršev in morajo tako ti poskrbeti, da so opravljeni. "Smo pa starše preveč spustili v šolo in si kar vzamejo besedo. Starši imajo obveznosti in veliko izgovorov," je Račečič dejal za Delo. 

Otrok pri zdravniku Sistematski pregledi Slovenija Sistematski pregledi niso obvezni

Občina se s šolo ne strinja

Župan Vinko Debelak je poudaril, da je občina poskrbela za vse in plačala prevoz do zdravstvenega doma. Občinski svet je sprejel sklep, da mora šola otroke spet voziti na sistematske preglede. Ravnatelj vztraja, da na sistematske preglede ne bodo vozili, dokler se ministrstvo za šolstvo ne izreče glede tega. 

Z ministrstva so odgovorili, da mora osnovno stališče podati ministrstvo za zdravje, s katerim so se že sestali in nadaljujejo pogovor. Na ministrstvu za zdravje so nad odločitvijo osnovne šole presenečeni, "saj so šole dobro sodelovanje z zdravstveno službo prepoznale kot zelo pozitivno, še posebej na področju preventive in krepitve zdravja"

Odločitev je razburila tudi starše. Ti bodo morali, če bo odločitev ravnatelja obveljala, vzeti dopust ali proste ure, da bodo otroke lahko peljali na sistematski pregled in obvezna cepljenja. 

Otrok pri zdravniku Zdravje Nočejo cepljenja, zato otroka ne peljejo na sistematski pregled

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Pepe007 07:33 24.oktober 2017.

    Ti sistematski so kar nekaj. Ne vem zakaj obstaja osebni zdravnik in referenčne ambulante. Naj bodo tudi otroci vabljeni tja.

  • moder 13:26 23.oktober 2017.

    Edino pravilno, to je odgovornost staršev, na pa šole! Marjana Gruber popolnoma se strinjam!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:22 23.oktober 2017.

    Tazadn cajt. Sistematski v sklopu šole bi mogli bit ukinjeni po celi državi.