Slovenija
10262 ogledov

Šolniki napovedali stavko, znan že datum

Učiteljica v razredu
Če najkasneje do 8. marca ne bo sklenjen sporazum med SVIZ-om in Vlado RS, bodo šolniki stavkali. Znano kdaj.

Glavni stavkovni odbor (GSO) Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je sprejel sklep o napovedi novega stavkovnega dne v še aktivni stavki. Če najkasneje do 8. marca ne bo prišlo do sklenitve stavkovnega sporazuma med SVIZ-om in vlado, bodo 13. aprila izvedli drugi stavkovni dan.   

"Zaposleni v vzgoji in izobraževanju po enem letu od napovedi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter izvedbi prvega stavkovnega dne 9. marca lani še vedno zahtevajo sklenitev stavkovnega sporazuma o devetih stavkovnih zahtevah, ki jih je SVIZ Slovenije naslovil na Vlado RS 18. februarja 2022. Vlado RS Zakon o stavki zavezuje k prizadevanjem za sklenitev stavkovnega sporazuma s stavkajočimi, a aktualna v devetih mesecih od prevzema oblasti zadostne pripravljenosti doslej ni izkazala. Nasprotno, oblasti do legalnih in legitimnih zahtev 38.248 zaposlenih, ki so izglasovali stavkovne zahteve, kažejo podcenjujoč odnos in se sistematično izmikajo iskanju rešitev v okviru stavkovnega sporazuma. Vlada si ne prizadeva skleniti stavkovnega sporazuma s stavkajočimi," sporočajo iz sindikata SVIZ. 

Izpostavljajo, da je aktualna vlada do zdaj podpisala že stavkovne sporazume s sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu ter dva z zdravniki. Vladi očitajo, da se do "stavkovnih zahtev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju obnaša podcenjujoče in prezirljivo". Takšen odnos za sindikat ni sprejemljiv. "Trenutna vlada v odnosu do stavkovnih zahtev sindikata tudi eksplicitno krši lastni koalicijski dogovor, ki jo, po prevzemu oblasti, zavezuje k takojšnjemu reševanju "odprtih stavkovnih zahtev, podedovanih od prejšnje vlade". Danes, leto dni po posredovanju stavkovnih zahtev, je ključna stavkovna zahteva po odpravi zaostankov pri plačah, ki jih vlada eksplicitno priznava, še povsem odprta, saj vlada ne kaže volje za sklenitev dogovora," poudarja sindikat. 

Vladna pogajalska skupine ja 20. februarja sindikatu SVIZ posredovala predlog stavkovnega sporazuma, ki pa po besedah sindikata ne zagotavlja, da je zvišanje plač mogoče realizirati v doglednem času. "Če bo vladna stran do 8. marca sprejela SVIZ-ove dopolnitve stavkovnega sporazuma, je sindikat pripravljen stavko do datumsko opredeljene uresničitve vsebine sporazuma zamrzniti. Če sporazuma ne bo mogoče podpisati do 8. 3. 2023, se bo stavka izvedla 13. aprila 2023. Izvedbo drugega stavkovnega dneva in verjetnost izvedbe nadaljnjih dni splošne stavke v vzgoji in izobraževanju mora Vlada RS razumeti kot zahtevo za takojšnjo sklenitev stavkovnega sporazuma. Od te zahteve SVIZ ne bo odstopal," so odločeni. 

Če do podpisa stavkovnega sporazuma ne bo prišlo, bo stavka 13. aprila potekala povsod, v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter na univerzah. "Stavka se bo izvedla na enak način, kot jo je SVIZ izpeljal 9. marca lani, ob tem pa bo SVIZ v središču Ljubljane organiziral tudi množični protestni shod stavkajočih iz celotne države," napoveduje sindikat.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 26
  • Kmodri 10:11 22.februar 2023.

    Kdaj bo stavka učencev, dijakov?

  • Avatar Leon
    Leon 07:09 22.februar 2023.

    AKCIJA . Poceni prodam petarde , bakle in ostalo pirotehniko !

  • robi2107 21:56 21.februar 2023.

    Na naši OŠ štrajkajo praktično že odkar tamala hodi tja. Prvi in drugi razred so bile OK, stara šola. Potem je šlo pa s slabega na slabše. Kakršne so zdaj, si večina niti minimalca ne zasluži. Treba bi jim bilo ...prikaži več prepovedat opravljanje te službe. O poklicu namreč ne morem govorit, ker beseda implicira poklicanost, tele babe so pa vse prej kot poklicane za poučevanje. Krivda za takšno stanje je seveda na ravnatelju, ki jim to lenobo dopušča.