Slovenija
15 ogledov

Španci v enem mesecu dvignili 41,3 milijarde evrov

Banka Španije Reuters
V prvih petih mesecih letošnjega leta so Španci z domačih bank skupaj dvignili 163 milijard evrov. Dvigovanje denarja kaže na dvome španskega prebivalstva v sposobnost oblasti, da bodo rešile težave finančnega sistema.

Glede na podatke centralne banke, ki jih povzema ameriška tiskovna agencija AP, so Španci iz domačih bank samo maja skupaj odnesli 41,3 milijarde evrov. Maja lani so medtem dvignili 9,5 milijarde evrov.

Maja je sicer četrta največja španska banka Bankia napovedala, da potrebuje pomoč v višini 19 milijard evrov. Prav ta napoved banke je vodila v odločitev Madrida, da evrske države zaprosi za do 100 milijard evrov posojila za sanacijo finančnega sistema.

Zaradi španske krize so tujci začeli množično prodajati delnice, vezane na četrto največje gospodarstvo, ter prenehati vlagati v španske državne in zasebne obveznice. Španske banke in državljani pa so se začeli množično odločati za depozite v tujini.

Banka zabeležila 35-odstotni padec čistega dobička

Španska banka Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) je denimo danes objavila, da je v prvi polovici leta v letni primerjavi zabeležila 35-odstoten padec čistega dobička, tako da je ta dosegel 1,5 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Največja španska banka Santander pa je prejšnji teden sporočila, da je v polletju vknjižila 1,7 milijarde evrov čistega dobička, kar je 51 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.