Slovenija
5150 ogledov

Spet slabši podatki glede okužb pri nas

Covid-19 Epa
V Sloveniji spet višja številka okužb z novim koronavirusom.

V Sloveniji je bilo včeraj opravljenih 1112 testiranj na novi koronavirus, od tega je bilo 19 ljudi pozitivnih, je sporočeno na spletni strani covid-19 sledilnik. 

Trenutno je aktivnih primerov v Sloveniji 266, hospitaliziranih je bilo 17 pacientov, od tega eden v intenzivni enoti. V Sloveniji je število umrlih zaradi covida-19 111, včeraj niso zabeležili nobene dodatne smrti.

V domu starejših pozitivni štirje zaposleni

V hrastniškem domu starejših, kjer so minuli konec tedna po izbruhu okužb z novim koronavirusom v občini, med katerimi je bila tudi ena od njihovih zaposlenih, že zaprli vrata za obiske, so po zadnjih podatkih okuženi že štirje zaposleni in dva stanovalca. Kot so sporočili iz občine, imajo tako skupno v občini 13 oseb okuženih ljudi.

Ob dveh zaposlenih v domu, ki sta bili pozitivni že v prejšnjih dneh, so okužbo na testiranjih danes potrdili še pri dveh, prav tako so že konec prejšnjega tedna okužbo odkrili pri enem stanovalcu in eni stanovalki doma, ki so ju prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

V domu so včeraj opravili testiranja pri vseh zaposlenih, občina pa skupaj z zavodom in Zdravstvenim domom Hrastnik izvaja vse potrebne ukrepe in skupaj s pristojnimi išče dodatno delovno silo za pomoč domu starejših.

Dve delavki nudita prostovoljno pomoč

Direktor doma Drago Kopušar je že v torek za STA povedal, da bi potrebovali kadrovsko pomoč, na katero pa v času dopustov težko računajo. Vseeno so se dogovorili vsaj z domom Loka pri Zidanem mostu, od koder jim bosta prostovoljno prišli pomagati dve delavki, tudi sami pa si bodo skušali pridobiti kakšen dodaten kader.

"Ko bomo v naslednjih dneh morali vzpostaviti rdečo cono, bo kadrovska stiska postala kar izrazita," je še dodal direktor hrastniškega doma.

Vodstvo doma se je v ponedeljek sestalo s koordinacijsko skupin za njihov zavod in so z njimi potrdili sicer že izvedene ukrepe, ki so se jih v domu lotili že v petek. Dodatno so se dogovorili za še bolj intenzivno razkuževanje doma ter sprejeli načrt glede rdeče cone, kamor bodo v skladu z znano uradno politiko zdravstva nameščali okužene stanovalce, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja.

Župan poziva k odgovornosti

V Hrastniku od izbruha covida-19 doslej tako beležijo 20 primerov okužbe, pri čemer je trenutno aktivnih 13, ki so jih zaznali v zadnjem tednu, medtem ko so ostale iz obdobja v prvem valu. Več okužb so zaznali predvsem znotraj skupine ljudi, ki so se okužili na večji zasebni zabavi.

Župan Marko Funkl je občane pozval, naj se držijo navodil stroke in naj ne pripravljajo druženj za več kot deset ljudi. Tudi na teh se morajo ljudje po njegovih besedah držati predpisov, predvsem razkuževanja rok in izogibanja fizičnim stikom.

Bosna in Hercegovina koronavirus Svet Epidemiologinja opozarja: Zato se okužbe tako širijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.