Slovenija
66 ogledov

Sploh me niso kontaktirali, kritizirajo pa kar povprek

Potres v Nepalu EPA
"Sem eden izmed 65 Slovencev, ki smo se znašli v Nepalu ob sobotnem potresu," v odprtem pismu zunanjemu ministrstvu (MZZ) piše Oto Žan, ki so ga zmotile ostre besede državnega sekretarja Andreja Štera, ki je včeraj okrcal tiste Slovence, ki so se kljub pozivom MZZ odločili ostati v Nepalu.

"Najprej bi rad izrazil hvaležnost za vašo izraženo skrb nad našim stanjem. Morda so nekateri res ravnali nepremišljeno, vendar vaših kritik ne morete posploševati na vse, ki smo se znašli v tej situaciji. Večina se verjetno ne 'predaja turističnim občutkom', temveč aktivno rešuje svojo lastno situacijo. Veste, občutki niso prijetni," je zapisal Oto Žan.

MZZ: Slovenci potujejo zelo lahkomiselno

Tretjina Slovencev se je odločila, da Nepala ne bo zapustila, ampak bo s potovanjem nadaljevala, poudarjajo na MZZ. 

"Ne razumemo tistih, ki so se odločili za podaljšanje turističnega obiska. Gre za nerazumno tveganje preko racionalnih meja," je bil včeraj oster Andrej Šter.

"Nikoli se še nismo ubadali s primerom tako neresnega predajanja turističnim občutkom ob dejstvu, da je Nepal soočen s silno tragičnimi posledicami. Žalostna je ugotovitev, da Slovenci potujejo tako, kot živijo - zelo lahkomiselno. Zanašamo se na igro srečnih naključjih. Tokrat so se zadeve izšle," je dodal. 

Žan: Ministrstvo me sploh ni kontaktiralo

"Nekateri smo bili na potovanje pripravljeni v največji možni meri, sem sodi tudi ustrezno zavarovanje, oprema za bivanje na prostem in satelitski telefon. Mislim da je to dovolj dober argument, da vsi Slovenci vendarle ne potujemo tako kot živimo - zelo lahkomiselno. Ob nesreči sva s sopotnico takoj obvestila družini, ki sta uredili letalske vozovnice za pot domov," se je ob Šterove besede spotaknil Žan.

Zmotilo ga je tudi dejstvo, da ga pristojni na MZZ sploh niso poklicali po telefonu, niti mu niso poslali nobenega sporočila ali elektronske pošte, so pa z njim brez težav stik navezali novinarji.

Da je država organizirala reševanje Slovencev v Nepalu je izvedel preko svojcev iz Slovenije – dan po tem, ko je imel s sopotnico že urejeni povratni letalski karti.

"Nekatere vaše izjave g. Šter so me zmotile. Predvidevam da so posledica pomanjkanja realnih informacij na ministrstvu, kar je ob takih izjemnih razmerah razumljivo. Tako kot vi pa upam, da se vsi Slovenci srečno vrnemo v domovino," pismo sklene Žan.

MZZ: Trditve g. Žana ne držijo!

"Trditve g. Žana, da ga ministrstvo ni kontaktiralo, niti mu poslalo kakega sporočila, ne držijo. Ves čas reševanja in iskanja Slovencev v Nepalu smo bili v kontaktu z njegovim očetom, ki se je sam ponudil, da bo vezni člen med ministrstvom in sinom ter da bo obveščal sina in njegovo prijateljico o priporočilih in novostih," so se na ostre besede slovenskega popotnika odvali na MZZ.

Poudarili so še, da so Žana večkrat želeli kontaktirati neposredno na satelitski telefon, a je bil vedno izklopljen.

"To je povsem razumljivo v teh razmerah, ko je treba varčevati z energijo v baterijah. Naši številni klici na njegovo številko so tako žal zveneli v prazno," še poudarjajo na MZZ in dodajajo:  "Ne moremo mimo dejstva, da sta prav g. Oto Žan in njegova sopotnica odklonila možnost, da bi iz Nepala odšla že 28. 4. s češkim humanitarnim letom, pač pa sta se raje odločila za kasnejši, komercialni let. Upamo, da bo tudi dodatnih nekaj dni zanju minilo brez nezgod." 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.