Slovenija
270 ogledov

Športnovzgojni karton: Dolgo časa blestelo podeželje, zdaj voz vlečejo mesta

otroci Profimedias
"Slovenija je na dobri poti. Smo ena redkih držav v Evropi oziroma svetu, ki ji je uspelo obrnit trend na področju gibalnih zmožnosti otrok," pravi Gregor Starc z ljubljanske fakultete za šport, ki se proučuje gibalni razvoj otrok in mladine.

Starc med drugim vodi ekipo, ki bdi nad nacionalnim sistemom spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine, tako imenovanim Športnovzgojnim kartonom. 

Skoraj deset let so se vsi kazalci gibalnih zmožnosti otrok v Sloveniji vztrajno slabšali. Čezmerno težkih otrok je bilo vse več, leta 2015 so bili otroci denimo za šest odstotkov težji, kot leta 1991, v enakem obdobju so strokovnjaki pri otrocih zabeležili kar 13 odstotni porast kožne gube, mladina je postala za šest odstotkov manj vzdržljiva, moč rok in ramenskega obroča se je zmanjšala za 12 odstotkov.

"Telesna dejavnost je v tem času posebej upadla pri fantih, ki jih je sodobna tehnologija povsem ohromila. Zaradi tega so tudi gibalne sposobnosti fantov v primerjavi z dekleti bolj upadle," pojasnjuje Starc. 

Nato se je zgodil preobrat. Sloveniji je kot eni redkih držav v svetu uspelo obrniti katastrofalni trend. Kako? 

"V šole smo poleg telesne vzgoje uvedli veliko gibalnega programa. Trend se je začel obračati leta 2010, ko so šole začele uvajati program Zdrav življenjski slog, s katerim smo učencem omogočili tri dodatne šolske ure telovadbe," razlogeza uspeh navede Starc. 

S tem so dosegli nekatere fantastične rezultate tudi na drugih področjih. Stopnja obolelosti med učenci je denimo padla s 15 odstotkov na 10 odstotkov. "To pomeni velikanske prihranke v gospodarstvu, saj starši ne ostajajo doma zaradi bolezni otrok," poudarja Starc. 

Pojavile so se nove težave 

So pa naleteli na nove težave. Dogajajo se namreč socialne škarje, saj se je slika obrnila. Otroci z vasi niso več "kerlci", kot so bili včasih. Zdaj voz vleče Ljubljana. 

Otroci v mestnih okoljih napredujejo hitreje kot pa podeželju, ker imajo več možnosti. Na podeželju ni toliko možnosti za organizirano izvenšolsko vadbo, zaradi česar so ti otroci prikrajšani. Svoje čase so vaški otroci po zaključku pouka delali na polju, danes ni več tako.

A ker je mestnih otrok več, se dobre statistike odražajo na vsej populaciji. Šola pa ostaja edini korektiv, ki je preprečila, da bi gibalne sposobnosti in telesna dejavnost otrok drastično upadli.

"Na eni strani imamo skupino zelo sposobnih otrok. Še nikoli ni bilo toliko nadpovprečno gibčnih. Na drugi strani je veliko takih, ki so predebeli in se premalo gibajo. Stanje je denimo katastrofalno v Prekmurju, tudi v Zasavju je stanje slabo. Zelo veliko je debelosti. Razlog je med drugim slabo socialno stanje, pa tudi slabša izobrazba staršev. Na drugi strani blestijo otroci iz Gorenjske, Goriške ali iz osrednje Slovenije," pravi Starc. 

Slovenija ima po njegovih navedbah velikanski potencial za vrhunske športnike. V Žireh so recimo v vsakem razredu trije potencialni vrhunski športniki. 

Zanimiv je denimo tudi podatek, da slovenske 13-letnice v skoku v daljino prekosijo večino 13-letnikov iz Evrope. 

"Očitno smo edini, ki smo našli ustrezen način proti prevladi sedečega življenjskega sloga. Čaka pa nas še nekaj dela, ker bo trajalo še več let, preden bodo sicer pozitivni trendi na ravni začetka 90. let," sklene Starc. 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • vidocq 13:39 07.januar 2017.

    ti podatki so napačni , kajti ob ponovljeni vaji ali čez deset minutnem premoru ponovno bi bil rezultat katastrofalen , da ne razlagam zakaj , bolj me pa moti da drago plačani ti profesorji , doktorji podlegajo za velik denar ...prikaži več kapitalu , ki ustvarja nove bolnike

  • manipulate 11:37 06.januar 2017.

    Zdaj pa naredite statistiko še za vse 15 letnike, bo bolj realno.

  • zdrej 11:30 06.januar 2017.

    Ja zanimivo. Podatki na tu objavljenih kartonih ne goviro lih tega kar govori članek. Marsikateri rezultat je enak ali celo boljši. Pač je zopet treba nekaj pisat pa ni važno če je to smiselno ali ne.