Slovenija
3009 ogledov

Srbi Sloveniji namesto denarja orožje?

strelno orožje strelska puška Profimedia
Več milijonov vreden dolg.

Slovenija razmišlja o sklenitvi dogovora, po katerem bi srbsko državno orožarsko podjetje Jugoimport-SDPR slovensko terjatev v vrednosti več milijonov evrov poplačalo z dobavo vojaške oborožitve in opreme srbske proizvodnje za potrebe Slovenske vojske (SV), je razvidno iz vladnega sporočila za javnost po četrtkovi seji.

V sporočilu so zapisali, da je vlada sprejela informacijo o možnosti sklenitve dogovora s srbskim državnim podjetjem Jugoimport-SDPR za poplačilo terjatev, katerih poplačilo zahteva država Slovenija kot upnica v sodnem postopku. Sprejela je sklep, da bo predlog možne sklenitve dogovora pripravilo ministrstvo za obrambo.

Za to se je odločila, potem ko se je po več kot desetih letih novembra lani na sodišču druge stopnje v Beogradu z zavrnitvijo pravnomočno končala tožba Slovenije proti podjetju Jugoimport-SDPR za izplačilo 7,2 milijona dolarjev zaradi neizpolnjene pogodbe o poravnavi terjatev slovenskih podjetij v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja.

Dolg še iz 90-tih letih

Slovenija je v začetku 90-ih let sprejela zakon, na podlagi katerega je odkupila nekatere terjatve slovenskih podjetij, med drugim tudi terjatve iz poslov v Iraku, ki so bili opravljeni v nekdanji SFRJ prek Zvezne direkcije za promet in rezerve izdelkov posebnega namena. Ko je Irak urejal svoj dolg, sta te terjatve uveljavljala tako država Slovenija kot srbsko državno podjetje Jugoimport-SDPR.

Za razrešitev nastalega problema je Slovenija s podjetjem sklenila pogodbo o poravnavi navedenih terjatev, odkupljenih s strani Republike Slovenije, po kateri naj bi Jugoimport-SDPR Sloveniji plačal 7,2 milijona ameriških dolarjev.

Zaradi neizpolnitve pogodbe je Slovenija zoper Jugoimport-SDPR na pristojno sodišče v Srbiji vložila tožbo, ki se je z omenjeno zavrnitvijo končala konec lanskega leta. Slovenija je po državnem odvetništvu zoper navedeno sodbo 29. decembra lani kot izredno pravno sredstvo vložila revizijo.

Ideji je ministrstvo naklonjeno

S ciljem sklenitve čimprejšnjega dogovora, ki mu je je zaradi negotovega izida sodnega postopka Slovenija načeloma naklonjena, pa je obrambno ministrstvo prepoznalo možnost sklenitve dogovora v obliki dobave vojaške oborožitve in opreme srbske proizvodnje za potrebe Slovenske vojske s strani podjetja Jugoimport-SDPR.

Poplačani bi bili v okviru odprte terjatve. Če bi vrednost dobav presegla njihovo višino, pa bi se dobava dodatne vojaške oborožitve in opreme financirala iz proračunskih sredstev ministrstva za obrambo, so še sporočili v četrtek po seji vlade.

Aleksandar Vučić Svet Svet ZDA s klofuto Vučiću Protesti v Beogradu Srbija Svet Množični protesti, vodja opozicije na robu solz, ni mogla hoditi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri_ 22:00 19.januar 2024.

    A ma spet Jamo posla? Sam vprašam...

  • andrej084 21:45 19.januar 2024.

    Najbolje, da nam dostavijo spricane slive, jagode, maline,..vse za zdravje populacije.

  • jan631 20:21 19.januar 2024.

    "Njihova namenska industrija je močna" O jej Ender, v katerem času ti živiš? Srbi izvažajo te smeti v večini Afriškim državam.