Slovenija
22218 ogledov

Srednjeročna napoved: To nas čaka na božični in novoletni dan

Veseli december, Kranj, okrasitev Zavod za turizem in kulturo Kranj, Katja Jemec
Toplo bo, zima bo znova pokazala zobe šele v novem letu.

Nič ne bo z belim božičnim dnem

Dnevi pred Božičem so v zadnjih dveh desetletjih običajno prinesli izrazite otoplitve, ugotavljajo vremenoslovci portala Ciklon.si. Podoben scenarij nas čaka tudi letos, le da bodo temperaturne anomalije še višje. "Na božični dan bodo med 2 °C na severozahodu in 8 °C na severovzhodu nad dolgoletnim povprečjem. Ob jugozahodniku se bo segrelo čez 15 °C na vzhodu Slovenije," pojasnjujejo.

Letošnje leto se bo "tradicija" zelenega božiča torej nadaljevala, toplo bo vsaj do novega leta, ko bodo možnosti za bolj zimsko vreme znova višje.

"Božični dan bo ekstremno topel, tja do 28. decembra bomo večinoma pod afriškim grebenom, nato pa se nam bo po vsej verjetnosti od severa bližala višinska dolina s hladnejšim zrakom in nas dosegla na silvestrovo. Zadnji dan v letu se bo povečala možnost za padavine, vendar je še prezgodaj za resno napoved," dodajajo na portalu.

Toplo in oblačno

Kaj nas čaka v dneh do božiča? Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, zjutraj bo po nižinah nastalo nekaj megle. Najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 11 °C.

Podobno vreme nas čaka tudi v petek, ko bo spremenljivo do pretežno oblačno, več sončnega vremena bo na jugu, v severni polovici Slovenije bodo nastajale manjše krajevne padavine, ponekod bo pihal zahodni do jugozahodni veter. Najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 12 °C, pišejo na Ciklon.si.

Tudi v soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, v severni polovici Slovenije bodo nastajale manjše krajevne padavine, najvišje temperature pa bodo med 8 °C in 15 °C.

V nedeljo bo na Primorskem deloma sončno, drugod bo več spremenljive oblačnosti, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C, na Primorskem do 14 °C.

Od ponedeljka naprej se bo na jugozahodu začela pojavljati megla ali nizka oblačnost, ki bo iz dneva v dan bolj izrazita, napovedujejo. Deloma sončno bo, z občasno spremenljivo oblačnostjo. Megla ali nizka oblačnost se bo začela pojavljati ob morju, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 5 °C, drugod med 9 °C in 14 °C.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 19:57 20.december 2023.

    Bolj ko bo toplo, manj bo zrak onesnažen!

Sorodne novice