Slovenija
818 ogledov

Stanovalci bodo lahko sprejemali obiske

Vesna Vodišek Razboršek zajem zaslona
Razmere niso enostavne, o stanju v Domu starejših Šentjur pravi direktorica Vesna Vodišek Razboršek. Ob upoštevanju ukrepov bo del stanovalcev lahko od torka dalje sprejemal obiske.

Stanovalci Doma starejših Šentjur, ki so nameščeni v beli coni, bodo od torka dalje lahko sprejemali obiske. Upoštevati bodo morali ustrezne varnostne ukrepe proti novemu koronavirusu. Kot je poudarila direktorica doma Vesna Vodišek Razboršek, starejši močno pogrešajo druženje. "Domovi nismo bolnišnice, smo dom, kjer ljudje živijo več let, vajeni druženja med seboj," je še dodala.

Stanovalci sicer bivajo v tako imenovanjih gospodinjskih enotah in jih ob sumu na okužbo v celoti preselijo v sivo cono. Pri tem jim težave povzročajo arhitektonske ovire, saj je dom grajen tako, da imajo nekateri skupne kopalnice, da gre za večposteljne sobe itd. 
Razmere niso enostavne, pojasnjuje direktorica. V domu so se s prvo okužbo soočili 23. oktobra, ob vrnitvi starejših iz bolnišnice. Izkazalo se je namreč, da so okuženi. Ker v domu niso imeli vzpostavljene rdeče cone, so se okuženi morali do vzpostavitve rdeče cone v domu, vrniti v bolnišnico. 

Do zdaj je sedem oskrbovancev že ozdravelo. Pozitivnih je še 23 oskrbovancev, ki so nameščeni v rdeči coni v domu. Po besedah direktorice se dobro počutijo. Trije oskrbovanci so bili zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitalizirani. Dva starostnika sta umrla. 

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Stanje se izboljšuje le v dveh regijah, drugod je slabše

Vdoru v dom se je nemogoče izogniti

V občini Šentjur se soočajo z visokim tedenskim prirastom okužb, kar vpliva tudi na razmere v domu, saj se je nemogoče izogniti vdoru virusa v dom. Med zaposlenimi je trenutno 11 okuženih, kar je okoli 10 odstotkov zaposlenih. Zaradi rizičnih stikov in bolniških odsotnosti manjka okoli 22 odstotkov zaposlenih. 

V prejšnjem tednu so začeli s preventivnim testiranjem zaposlenih, kar je že obrodilo prve rezultate. Odkrili so namreč asimptomatsko okužbo pri eni od delavk, s čimer so po besedah direktorice zagotovo preprečili nadaljnje širjenje okužb.

Precejšnja kadrovska podhranjenost je zdaj še bolj očitna. Dom je na račun denarja, ki je bil namenjene domovom za starejše, lahko zaposlil 3 delavke v oskrbi in 3 študente zdravstvene nege, a so potrebe zaradi odsotnosti kadra še vedno prisotne. "Od 1. julija smo imeli 20 razpisov za nova delovna mesta, uspešni smo bili polovično. Še vedno nismo uspešni pri kadrovanju za določen čas, manjkajo nam štirje bolničarji in ena medicinska sestra," je povedala. 

covid-19 Zdravje Jereb namignil, kateri ukrep bi lahko ukinili

Ob tem je opozorila, da so tudi zaposleni starši, da imajo doma starše, za katere skrbijo, in da je treba tudi s tega zornega kota poskrbeti za zaposlene. Delo je stresno, obremenitve je veliko kot tudi psihofizičnih naporov. Covid kriza je tudi socialna in psihološka, je opozorila. 

Bistveno več v tem času potrebujejo tudi stanovalci. Vedeti morajo, da so slišani, potrebujejo tudi dodatno obrazložitev, zakaj so ukrepi taki, kot so. "Rabijo pogovor," je bila jasna direktorica. Ob tem pa v domu ne pozabljajo na svojce. "Nimamo samo 167 stanovalcev, ampak tudi 167 družin. Svojci so pomemben del skupnosti," je dejala. V tem času se še dodatno trudijo ohranjati stike. V primerih, ko pride do izjemnih poslabšanj, omogočajo obiske ob upoštevanju ustreznih ukrepov, izvajajo tudi obiske v paliativi. 
V domu poskušajo gledati naprej. Prav zato so v vsaki gospodinjski skupnosti pripravili plakate, s katerimi so želeli pokazati, kaj vse bodo počeli, ko bo tega konec, in se tudi poskušali osredotočiti na tiste stvari, ki jim tudi v teh časih polepšajo dneve. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • reunecor 22:49 30.november 2020.

    www︎.︎Marbie︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Sarah_Hernandez
    Sarah_Hernandez 20:11 30.november 2020.

    Na spletu s prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (100 € do 200 € / h). Prvi mesec sem prejel ček za 28536 €, t0 spletno delo je preprosto in enostavn0, ni mu treba iti v pisarn0. ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • Skipi 18:28 30.november 2020.

    Vi se prav norca delate v domovih starejših. Kjer bi morala biti najbolj stroga karantena v državi bi vi ovce pasli. Potem pa jokanje kako huho je. DSO ste glavni krivci v državi da je vse zaprto.Vaši varovanci pa masovno ...prikaži več umirajo. Zaradi prinosa okužbe v domove. Nič ne bi bilo narobe da bi koga zaprli za to kar se dogaja po domovih.