Slovenija
30278 ogledov

"Tega obvestila ne smete vreči stran!"

Volitve 2017 Obvestilo
Obvestilo, ki ste ga prejeli za prvi krog volitev, bo veljalo tudi v drugem krogu.

"Potem ko sem včeraj oddal glasovnico na volišču, sem hotel odvreči obvestilo o volitvah v koš, a so me v volilnem odboru opozorili, naj tega nikar še ne storim, saj obvestilo velja tudi za drugi krog volitev," je povedal eden od volivcev. Meni, da je stavek na obvestilu, v katerem piše, da isto obvestilo velja za oba kroga, spregledalo mnogo volivk in volilvcev. Morda niste bili pozorni, a na njem piše: "To obvestilo velja tudi za morebitni drugi krog glasovanja, ki bo v nedeljo, 12. novembra 2017."

Obvezen je le osebni dokument

Njegovo bojazen pomirja direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. "Ljudje delajo dramo brez potrebe," poudarja Vučko. "Pomembno je, da na volišču pokažejo osebno izkaznico, obvestilo pa je zgolj v pomoč odboru, da volivca oz. volivko najde pod zaporedno številko."

predsedniške volitve 2017 Volitve Slovenija Pahor se bo moral za mandat še precej potruditi in premagati Marjana Šarca Janez Janša Slovenija Janša odgovoril, koga bo podprl v drugem krogu

Na vprašanje, ali se lahko v primeru, da na volišče pridemo brez obvestila, podaljša postopek glasovanja zaradi iskanja v imeniku, pa odgovarja, da ne. "Morda za pet sekund, vsi prebivalci so v volilni imenik vpisani po stalnem prebivališču," pojasnjuje Vučko. 

"Vabilo oz. obvestilo, s katerim se volivca med drugim obvesti tudi o dnevu glasovanja in sedežu njegovega volišča, prejme volivec na naslov prijavljenega stalnega prebivališča," pojasnjujejo pri Državni volilni komisiji. "Omenjeno obvestilo je zgolj informativne narave, tako da lahko volivec glasuje tudi brez njega. Na volišču volivec potrebuje osebni dokument za dokazovanje istovetnosti."

Privarčevali 650 tisoč evrov

Pravila glasovanja sicer dopuščajo tudi glasovanje brez osebne izkaznice, a le, v kolikor je oseba poznana volilnemu odboru. Zato je pomembno, da imate osebni dokument.

referendum drugi tir V nedeljo Slovenija Volilni odbor: Ljudje ki od volitev zagotovo nekaj imajo

Eno obvestilo za oba kroga predsedniških volitev so pri DVK poslali tudi na zadnjih predsedniških volitvah. "Obvestilo pošljemo zato, ker zakon zahteva, da ljudje vedo, kdaj je dan glasovanja in kje je njihovo volišče," pojasnjuje Vučko. "Na ta način, da obvestil nismo pošiljali dvakrat, smo privarčevali več kot 650 tisoč evrov."

Volivke in volivci na prvem krogu predsedniških volitev to nedeljo niso izbrali novega predsednika. V drugem krogu bodo odločali med dvema predsedniškima kandidatoma, med kamniškim županom Marjanom Šarcem in aktualnim predsednikom Borutom Pahorjem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 16:04 01.november 2017.

    to niti za rit obrisat ni dobr......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 16:03 01.november 2017.

    to niti za rit obrisat ni dobr

  • Tone Mihelčič 09:36 24.oktober 2017.

    Vabila so tako pobrali na voliščih ..HA HA