Slovenija
16 ogledov

Stavka ni izključena

Stavba Dela Benjamin Kovač
Odhod novinarja. Pisal o Rodetu in Patrii. V odpoved naj bi ga prisilili. Ogorčenje novinarskih organizacij.

Ker naj bi Delov novinar Dejan Karba na sporazumno odpoved delovnega razmerja pristal zaradi prisile uprave, je želel po neuradnih informacijah predsednici uprave Marjeti Zevnik odstop ponuditi celoten uredniški kolegij. Od Zevnikove so zahtevali pojasnilo o dogajanju in razveljavitev sporazuma. Zahtevali so tudi sestanek z lastniki Dela Pivovarno Laško, ki pa ni prinesel nobenega napredka. Danes se bo sestal izvršni odbor delovega novinarskega sindikata, ki naj bi začel priprave na stavko.

Karba se bo glede tožbe, s katero bi izpodbijal podpis sporazumne prekinitve delovnega razmerja, ker naj bi ga podpisal pod prisilo, dokončno odločil jutri ali v ponedeljek. “Posvetoval sem se s številnimi odvetniki in niti eden mi ni odsvetoval tožbe,” je dejal Karba.

Uprava je redkobesedna

Delova uprava sicer ni želela natančneje pojasniti okoliščin podpisa sporazuma, prav tako se ne opredeliti do zahtev po njenem izničenju. Dejali so le, da je "8. januarja uprava Dela z Dejanom Karbo podpisala sporazum o prenehanju delovnega razmerja. Gre za odnos med delavcem in delodajalcem." Karba pravi, da je sporazum podpisal, ker je bil pod velikim psihičnim pritiskom, in da je bil na pogovor zvabljen z zvijačo. "O nadaljnjih postopkih se usklajujem z odvetniki, odločitev bo znana v petek," dodaja. V preteklosti je pisal o aferi Patria in prvi objavil zgodbo o domnevnem očetovstvu kardinala Rodeta.

Na noge skočila tudi Evropa

"Če novinar pri svojem delu ne dosega standardov, krši zakonodajo ali dela škodo, je to lahko razlog, da se razpravlja o sankcijah," pravi Marko Milosavljević s fakultete za družbene vede (FDV). Hkrati poudarja, da za takšne primere obstajajo ustrezni postopki. "Ta primer pa kaže čudno naglico, paniko. V takšnih primerih se oglasijo mednarodna novinarska združenja in evropske ustanove," še pravi. Društvo novinarjev Slovenije je sicer ostro obsodilo dogodek. "Dopuščanje takšnega načina bi pomenilo, da je lahko vsak novinar pri opravljanju poklica kadarkoli odpuščen oziroma izpostavljen nepooblaščenim pritiskom," pravijo. V Združenju novinarjev in publicistov pa o tem ne bodo razpravljali, ker naj bi šlo za sporazumno odpoved.

Evropska poslanca v primeru Karbe vidita ogrožanje svobode medijev

Evropska poslanca Tanja Fajon in Ivo Vajgl vidita v primeru novinarja Dejana Karbe "novo ogrožanje svobode medijev". Postopek uprave Dela proti novinarju, v katerem je uprava prekinila delovno razmerje z njim, je bil po njunem mnenju "nezaslišan".

"Avtoritarni posegi v medije in svobodo novinarskega dela v Sloveniji so z nezaslišanim postopkom uprave Dela proti novinarju Dejanu Karbi dosegli točko, na kateri jih je treba obsoditi kot del ogrožanja elementarnih norm slovenske in evropske demokracije in zakonitosti," sta Fajonova in Vajgl zapisala v sporočilu za javnost.

Dnevnikovi novinarji opozarjajo na avtonomijo novinarstva

Podporo Karbi izraža vse več novinarjev iz drugih slovenskih časopisnih hiš.

Sindikat in Aktiv novinarjev Dnevnika tako opozarjata, da je do tega namreč prišlo v netransparentnih okoliščinah in brez ustreznega pravnega varstva novinarja. "Strinjamo se z opozorili, da gre za poseg v novinarsko avtonomijo, saj je prekinitev delovnega razmerja posledica novinarjevega pisanja in dela. Avtonomija bi morala biti deležna najvišje zaščite, saj gre za pisanje v interesu demokratične javnosti. Če bo takšno ravnanje uprave katerekoli novinarske hiše obveljalo za sprejemljivo, to pomeni konec komuniciranja v interesu javnosti," so zapisali.

Večerovi novinarji pričakujejo umik odpovedi pod prisilo

Tudi aktiv in sindikat novinarjev  časnika Večer opozarjata na način odpovedi brez ustreznega pravnega varstva. Ta je po njihovem mnenju nedopusten in skrb zbujajoč, hkrati pa pomeni grob poseg v novinarsko avtonomijo in svobodo tiska. "Pričakujemo, da bo uprava Dela umaknila odpoved zaposlitve pod prisilo in novinarju Karbi omogočila vsaj ustrezno pravno zaščito; nenazadnje novinarja poleg zakona o delovnih razmerjih varuje tudi zakon o medijih," pravijo.

Komentarjev 4
  • dragec 08:32 11.januar 2013.

    Ti skotu, misliš na Rodetovega sina, salj je bil gotof pred 40 timi leti!!!

  • Scott 18:51 10.januar 2013.

    karbin sin GOTOF SI !

  • Darko 11:25 10.januar 2013.

    Nekateri novinarji že dolgo štrajkajo in še dobro plačani so. Samo, da ne bo pomote ta štrajk plačuje delo kar kažejo prodani izvodi. karba press