Slovenija
1674 ogledov

Stavka učiteljev še vedno visi v zraku

Stavka učiteljev SVIZ
Glavni odbor Sviza bo v ponedeljek odločal o izvedbi oziroma odložitvi stavke.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je po srečanju s premierjem Mirom Cerarjem in pred začetkom današnjega nadaljevanja pogajanj dejal, da so v pogajanjih dosegli pomemben korak pri vrednotenju delovnega mesta vzgojiteljev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev. Sprva je bilo napovedano, da bo glavni odbor o izvedbi oz. odložitvi stavke odločal v soboto, a so sprejemanje odločitve prestavili na ponedeljek. 

Današnjega srečanja so se po navedbah tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležili pogajalci, ki se pogajajo na ločenih in skupnih pogajanjih, ni pa opazil predstavnikov policijskih sindikatov. Pri predsedniku vlade konkretnih odločitev niso sprejeli, je pa Cerar izrazil željo, da bi se pogajanja v najkrajšem možnem času končala.

Stavka učiteljev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Postalo je resno in vsebinsko

Sindikalni pogajalci so danes ugotavljali, da so z novo vladno pogajalko, generalno sekretarko vlade Lilijano Kozlovič, pogajanja postala resna in vsebinska. Ugotovili so napredek in na sestanku pri Cerarju izpostavili še nekatera odprta vprašanja pri vrednotenju dela za tiste dele javnega sektorja, ki jih predstavljajo.

Štrukelj je izpostavil predvsem vprašanje vrednotenja razredniškega dela in vprašanje regresa za tiste, ki v javnem sektorju prejemajo minimalno plačo oziroma so pod njo. A ugotavlja, da tudi "zdaj ni kakšne večje pripravljenosti, da se tu premaknemo naprej".

Bolj pa je zadovoljen z osnovnim vrednotenjem delovnih mest vzgojiteljev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev. Tu je Kozlovičeva "naredila pomemben premik naprej", je dejal Štrukelj. "Mnogo stavimo na današnja pogajanja, ki so zadnja pred pomembnimi odločitvami, ki so pred nami," je poudaril.

Stavka učiteljev | Avtor: SVIZ SVIZ

Odločitev bo zavezujoča

Za soboto je bila sklicana izredna seja glavnega odbora Sviza, ki ga bodo Svizovi pogajalci seznanili z vsebino pogajanj, a so kasneje sporočili, da se bo seja odvila v ponedeljek. Odbor bo nato sprejel zavezujočo odločitev o tem, ali obstajajo razlogi, da se stavka odloži oziroma ali bo stavka 14. marca stekla, kot je predvideno.

Glede na to, da dve od treh stavkovnih zahtev nista izpolnjeni, po Štrukljevem mnenju resnih razlogov za odložitev stavke ta trenutek ni. Poudaril pa je, da je odločitev odbora v celoti odprta in odvisna od današnjih pogajanj.

Namigovanja, da je Sviz dobil "dobro ponudbo", Štrukelj razume kot poskuse vladne strani, da bi vplivala na druge sindikate s pretiranimi številkami in da bi disciplinirali Sviz. Ta lahko po njegovih besedah preusmeri tok dogajanja s še eno stavko, ki verjetno hkrati pomeni tudi zaostrovanja do konca šolskega leta.

Sviz je stavko napovedal za 14. marec, ko bodo po 11 mestih po državi potekali tudi protestni shodi. Stavka bo izvedena na enak način kot februarska.

Stavka učiteljev Šolniki na ceste Slovenija SVIZ: Ne bomo popuščali! Protesti sledijo v desetih mestih!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Luksi 16:32 09.marec 2018.

    V mojih casih so nas v soli marsikaj naucili, danes pa otrok se pisati ne naucijo in potem jaz opravljam njihovo delo. So vzeli crke do e, potem pa naj doma pripravijo plakat s tekstom.... Seveda je to moje delo, ...prikaži več a na test tudi lahko pridem. Jaz bi jim dal za osnovo minimalca, nato pa nagrajeval glede na uspeh otrok. Kdor bi otroke veliko naucil bi tudi zasluzil dobro.