Slovenija
1197 ogledov

Ste eden od 1,7 milijona volilnih upravičencev?

lokalne volitve Andrej Leban
Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata več kot 3.000 volišč, na katera se bo lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in novega predsednika republike izbiralo med devetimi kandidati.

Volivci lahko svoj glas oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

Odprlo se je namreč 3.074 rednih voliščih v Sloveniji in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Več kot polovica volišč v Sloveniji, in sicer 1.790, je dostopnih invalidom. Volivci v tujini pa bodo lahko glas oddali na enem izmed 32 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Volivci so na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja, glasujejo pa lahko z veljavnim osebnim dokumentom na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Po prihodu na volišče - ko se bo podpisal v volilni imenik - bo volivec prejel glasovnico, na kateri je tudi posebno navodilo, kako se glasuje. Volivec sicer glasuje tako, da na glasovnici formata A5 obkroži zaporedno številko pred imenom kandidata, za katerega glasuje.

Kandidati bodo na glasovnici navedeni po naslednjem vrstnem redu: Suzana Lara Krause, Angelca Likovič, Maja Makovec Brenčič, Boris Popovič, Andrej Šiško, Marjan Šarec, Borut Pahor, Ljudmila Novak in Romana Tomc.

Pri ugotavljanju, ali je glasovnica veljavna, imajo prednost oznake, kot so določene v navodilu, sicer pa bo veljavna vsaka glasovnica, na kateri bo volja volivca jasno razvidna.

Prijave kršitev na 080 21 13

Vse do zaprtja volišč je še vedno treba spoštovati volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Prvi podatki o volilni udeležbi do 11. ure bodo znani okrog 12.30, o udeležbi do 16. ure pa okrog 17.30.

Po zaprtju volišč ob 19. uri pa bodo znani prvi delni neuradni izidi volitev. Državna volilna komisija (DVK) bo najprej, malo po 19. uri, objavila izide predčasnega glasovanja, ki je potekalo med torkom in četrtkom in na katerem je glasovalo 1,65 odstotka volilnih upravičencev. Nato bo DVK začela sproti objavljati delne neuradne izide nedeljskega glasovanja, odločitev volivcev pa bo predvidoma jasna do 22. ure.

A to še ne bodo končni izidi glasovanja, saj bodo v ponedeljek prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 30. oktobra pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja in bo jasno, ali bo za izvolitev predsednika republike potreben še drugi krog volitev, če nihče izmed kandidatov ne bo dobil vsaj 50-odstotne podpore. Drugi krog glasovanja je predviden za 12. november.

Ne glede na to, ali bo predsednik republike izvoljen v prvem ali drugem krogu, bo mandat nastopil v soboto, 23. decembra.

Komentarjev 12
  • Lavdan 13:38 22.oktober 2017.

    Ko so pred volitvami omenjali napihnjenega Bobovnika, bi jaz predlagal za predsednika Igorja A. Berganta.

  • ngayabamvuga 11:29 22.oktober 2017.

    Resne ponudbe 48 ur (borut.martin@gmail.com) Strinjam se, da vam pomaga pri kolicini, ki sega od 5.000 € do 900.000€ E-pošta: borut.martin@gmail.com Hvala

  • ngayabamvuga 11:29 22.oktober 2017.

    Nudimo posojilo od 1.000.000 € Nudimo posojilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplačevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : borut.martin@gmail.com