Slovenija
127 ogledov

Stečajniki na psu

"Če bi upoštevali zaslužke vseh stečajnih upraviteljev, bi bil podatek o povpreč Žurnal24 main
Stečajni upravitelji. Zaslužijo pol minimalne plače.

Časi gromozanskih zaslužkov stečajnih upraviteljev so minili. Tako kaže analiza, ki so jo stečajni upravitelji nedavno predstavili ministrstvu za pravosodje. Stečajniki na mesec povprečno zaslužijo precej manj, kot znaša minimalna plača, razlaga avtor analize Janez Artič.

Delajo tudi zastonj

Kako so opravili analizo in kaj je pokazala?
• Podatke so zbrali z anketo, v kateri je sodelovalo 24 upraviteljev. Vseh upraviteljev je sicer 107, od teh jih 17 miruje, redno pa predloge za odmero nagrad vlaga 58 stečajnikov.
• Znesek dejansko izplačanih nagrad na upravitelja je bil od 1. avgusta 2008 do 31. julija letos 811,91 evra na mesec. Če bi upoštevali vse upravitelje, bi bil znesek bistveno nižji.
• Povprečen anketirani upravitelj je bil imenovan v šestih osebnih stečajih in šestih stečajih pravnih oseb.

Ne dajo več denarja
Ministrstvo za pravosodje. Med gospodarsko krizo načeloma nobeni poklicni skupini ne bo dvigalo tarif za njene storitve. Tako so nam s pravosodnega ministrstva odgovorili na vprašanje o primernosti trenutne ureditve nagrad stečajnim upraviteljem.

Iz prejetega zneska morajo upravitelji plačati zavarovanje in druge stroške poslovanja, kar pomeni, da njihovi mesečni prihodki znašajo manj kot polovico minimalne mesečne bruto plače, pravi Artič. Plačilo pokrije stroške preverbe do 200 terjatev. Če je terjatev več, jih mora upravitelj preveriti brezplačno. Takšen je na primer stečaj Mure.

Takšni zaslužki onemogočajo profesionalizacijo poklica, saj upravitelji zato opravljajo druga dela; med njimi je precej odvetnikov in računovodij, tudi učitelj. Pravilnik pravosodnega ministrstva o nagrajevanju upraviteljev je bil sprejet brez analiz, dodaja Artič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.