Slovenija
21 ogledov

Štefanec brez resnih referenc?

Slovenija 07.03.2014 Boris Stefanec, predsednik republike Borut Pahor je javnost Saša Despot
Predsednik protikorupcijske komisije ob kandidaturi ni vložil dokazil o strokovni usposobljenosti.

Novi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec v izbirnem postopku ni predložil dokazil o strokovni usposobljenosti, delovne izkušnje je opisal v nekoliko daljšem odstavku, vizijo delovanja KPK pa je strnil na manj kot eni strani, poroča Delo. Podobno opozarja tudi Dnevnik.

Oba časnika sta od urada predsednika republike pridobila dokumente, ki jih je kandidaturi priložil Štefanec.

Brez protikorupcijskih izkušenj

Kot navaja Delo, ti razkrivajo, da Štefanec merila strokovne uveljavljenosti ni izpolnjeval. Med prilogami ni ne strokovne bibliografije, ne navedb o izkušnjah pri projektih s protikorupcijskega ali sorodnega področja, ne česarkoli drugega, s čimer bi podkrepil svojo strokovno usposobljenost za zasedbo pomembnega položaja predsednika KPK. Prazen je pustil tudi razdelek o znanju tujih jezikov, kot strokovno kompetenco pa je navedel strokovni izpit iz pravosodja iz leta 1981.

Brez strokovnih referenc 

Dnevnik med drugim opozarja, da kandidat med delovnimi izkušnjami ni navedel svoje politične funkcije iz časov pred osamosvojitvijo države (sekretar občinskega komiteja ZK), da je pustil prazen tudi del o komunikacijskih in organizacijsko-vodstvenih kompetencah ter da se ima za dobro usposobljenega za delo z računalnikom, saj vsak dan uporablja urejevalnik besedil, preglednice, knjigovodska opravila, spletne storitve, elektronsko pošto in še kaj.

Vizija na manj kot eni strani 

Oba časnika ob tem izpostavljata Štefanečevo vizijo KPK, ki jo je po navedbah Dela zapisal v štirih točkah na manj kot eni strani oziroma s "pičlimi 1394 znaki (s presledki)", piše Dnevnik. V njej je poudaril, da je treba delovati v skladu z ustavo, zakoni in podzakonskimi akti, da je treba zastaviti akcijski program, da se je treba zavzemati za usklajeno delovanje vseh, ki imajo opraviti s korupcijo, in da je treba natančno pregledati vsebino javnega pisma (odstopljenega) senata KPK.

Ključno zaslišanje 

Ker Štefanec ni imel strokovnih referenc, je moral izbirno komisijo najbrž prepričati predvsem na zaslišanju, ugotavlja Delo. Po njihovih neuradnih informacijah pa vsi kandidati vizije delovanja KPK niso predložili, zato izbirna komisija tega dokumenta tudi ni upoštevala pri oceni posameznih kandidatov. Dnevnik pa poudarja, da četudi sta bila to morebiti najboljši življenjepis in vizija od vseh, kar so jih napisali kandidati, predsedniku države Borutu Pahorju imenovanja Štefaneca ne bi bilo treba podpisati.

Pahor govoril s Štefanecem glede vizije 

Iz urada predsednika države so za Dnevnik sicer sporočili, da je predsednik pred imenovanjem Štefaneca na položaj predsednika KPK prebral posredovano gradivo in da se je za njegovo imenovanje odločil (tudi) na podlagi pisnih dokumentov (poročilo o delu izbirne komisije, življenjepis, vizija delovanja KPK). Pojasnili so tudi, da je Pahor glede vizije delovanja KPK s Štefanecem tudi govoril.

Štefanec: O strokovnosti govori moja dolgoletna praksa

Da se s temi stvarmi ne želi več ukvarjati, saj da ima ukaz predsednika države, ki ga je prepričal tako, kot je prepričal izbirno komisijo, pa je za spletno izdajo časnika Finance povedal Štefanec. 

Pravi, da so njegove izkušnje največji dokaz o njegovi strokovnosti, saj ima 22 let delovnih izkušenj kot odvetnik, pet let kot tožilec in tri leta kot sodnik. "Ne vem, ali je veliko ljudi v Sloveniji s takšnimi referencami," je dodal.

Na pomislek o znanju tujih jezikov pa odgovarja: "Učil sem se angleško, nemško, govorim tudi nekaj madžarščine. Ne govorim pa aktivno. Če bom v tujini predstavljal KPK, bom govoril v jeziku, ki ga znam. Sem ponosen Slovenec, zato bom govoril po slovensko. Spadamo med evropske jezike, zato se bo že našel nekdo, ki bo prevajal moje besede."

Komentarjev 32
  • Avatar hal69
    hal69 09:05 28.marec 2014.

    Pustite vendar poštenjaka delati, če hoče. Morda bi bil dober tudi za vodenje zdravstvenega ministrstva glede na njegovo vztrajnost. Sicer pa, tudi jaz bi se javil za zdravstvenega ministra. Tisti mesec ali dva bi že zdržal, malo bi blefiral, malo ...prikaži več bolniške bi koristil, kakšno solzavo tiskovko bi sklical pa sem zmagal. Zdravstvo in KPK pa naprej po starem in bi bili vsi zadovoljni.

  • jaki 08:42 28.marec 2014.

    Če si res naše gore list, potem pa vsaj preberi napisano, preden pritisneš enter. Pa ne mešaj me z raznimi Leljaki in Fazani!

  • ennanova 08:39 28.marec 2014.

    Karizmatičen Štefanec ne rabi referencOb neki priložnosti sem pobarala Roka Praprotnika zakaj hudiča so vrgli puško v koruzo in odstopili. Odgovoril mi je, da je bil njihov namen zbuditi močno reakcijo ob izročenem odstopu pri predsedniku države, ki pa ...prikaži več je le-ta ni pokazal, ampak je odstop enostavno sprejel kot dejstvo. „Ste pa res zelo naivni, če ste kaj takega pričakovali od predsednika Pahorja!“ Kar pomnim g. Pahor še nikoli ni naredil odločnega, …http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/1551-karizmaticen-stefanec-ne-rabi-referenc