Slovenija
9689 ogledov

Strele, nevihte, orkanski veter

Nevihta strela Dalmacija Youtube
Meteorna voda je poplavila ceste, ljudje se bojijo, da sledi še hujše poslabšanje.

Po hudem poslabšanju vremena, ki je včeraj popoldne zajelo dele severne in osrednje Hrvaške, je sledilo jutro umirjenega vremena. Žal to ni trajalo dolgo, v popoldanskih urah je pri sosedih nastopilo novo poslabšanje.

V popoldanskih urah so močne nevihte nastopile v posameznih predelih Dalmacije; nevihtni oblaki so najprej zajeli odprto morje in otoke, nato so se razširili še vzdolž obale, poroča Dalmacija Danas.

Do 19. ure je že prišlo do poplavljenih ulic; največ dežja je padlo na Braču, 24 litrov na kvadratni meter.

Vzdolž obale Dalmacije še vedno piha orkanski veter, ljudje se bojijo, da bo noč prinesla še dodatno poslabšanje.

Pri nas danes mirneje

Potem ko so se včeraj tudi pri nas razbesnele močne nevihte, ki so lokalno prinesle tudi točo velikosti kokošjega jajca, je danes mirneje. Do večera kakšnih močnejših neviht ni bilo.

Neurje s točo, ki je včeraj popoldne zajelo celotno Pomurje, je medtem povzročilo veliko škode v kmetijstvu, tako v trajnih nasadih kot na poljščinah. Strokovnjaki Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota so dan preživeli na terenu, prve ocene škode bodo znane v prihodnjih dneh.

Suha toča je največ škode povzročila v trajnih nasadih, močni nalivi pa so zalili mnoge kmetijske površine, ki so nekatere še danes zalite.

Najbolj so prizadeti trajni nasadi vinogradov in sadovnjakov ter najbolj izpostavljene poljščine, to so rž, ječmen in pšenica, ki so že začele delati klase. Prizadeta je tudi oljna ogrščica, pa tudi nekateri nasadi česna in čebule. Toča je naredila številne mehanske poškodbe, ki jih ni mogoče sanirati med vegetacijo, je poročala STA.

Škoda bo znana v prihodnjih dneh, že zdaj pa je jasno, da je velika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.